Fotó: Scruton kávézó a Zoltán Utcában
rövid hír

Közpénzből épít újabb kávézót Garancsi a NER egyik kedvenc filozófusáról elnevezve

Forbes
2021. július 16. 3 perc olvasás

A tavaly elhunyt konzervatív brit író-filozófus, Sir Roger Scrutonról elnevezve már a második kávézót építik egy alapítványon keresztül.

Közel 240 millió forint közvetett kormányzati támogatásból épül 430 négyzetméter alapterületű kulturális közösségi tér és kávézó a Veres Pálné utcában az úgynevezett Károlyi-bérház földszintjén és pinceszintjén – írja a 24.hu. A kivitelező a Forbes listáján 25. leggazdagabb magyar, a NER egyik állandó építőmilliárdosa, Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market Építő Zrt.

Az építtető Apriori Cultura Nonprofit Kft., ám a beruházás tőkéje a Batthyány Lajos Alapítványtól (BLA) érkezett. Az alapítvány tavaly összesen 3,4 milliárd forint állami vagyont kapott a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodától. Korábban hasonló konstrukcióban nyílt az első Scruton-kávézó a fővárosi Zoltán utcában.

A Scruton kávézó a Zoltán utcában a konzervatív körök találkozóhelye lett. Forrás: Scruton/Fb

A cég tavaly összesen 600 millió forint támogatáshoz jutott az alapítványtól, ezt az összeget jelzálogként jegyezte be a BLA a második kávézó ingatlanára, majd

idén májusban 715 milliós, júniusban pedig 232,8 milliós jelzálogot jegyeztetett be ugyanerre a helyiségre.

Az kft. korábban szoros kapcsolatban volt a közelmúltban jelentős közpénvagyonnal felruházott Mathias Corvinus Collegiummal (MCC), egy időben mindkettőt Szalai Zoltán vezette. A cégvezetésben történt változások óta is – amennyire a járványhelyzet megengedte – a Scrutonban tartották az MCC több rendezvényét.

A kávézót több kormányzati politikus is népszerűsítette a közösségi médiában a 24.hu szerint, például Rácz Zsófia helyettes államtitkár.

A Market Építő Zrt. kiválasztásá egy öt céges ajánlattételi közbeszerzés keretében történt, igaz, a nyertesen kívül végül csak egy másik ajánlat érkezett az egri Euro Campus Kft.-től., ami Forró Zoltán és Kovács Imre tulajdona üzletember érdekeltsége. 

A kivitelező a Garancsi István többségi tulajdonában álló Market Építő Zrt., a cég alapítója és 49%-os tulajdonosa Scheer Sándor. A kormányközelinek elkönyvelt üzletemberek számos piaci megbízás mellett az utóbbi években bővelkedtek az állami megbízásokban is. A Market építette fel az új Fradi stadiont, az úszó világbajnokság főhelyszínének számtó Duna Arénát, de ők a kivitelezői Csányi Sándor új, mohácsi gigavágóhídjának is. Garancsiéknak ugyanakkor piaci megbízásai is vannak, ők építettek például lusxushotelt a Clark Ádám téren.

Gulyás luxushúsból: exkluzív étteremlánc nyit egységet a Clark Hotelben