Üzlet

Garancsi nagyobb kaszinókirály lehet, mint Vajna, új kaszinó nyithat a Balatonon

Forbes
2020. június 05. 3 perc olvasás

Tovább lazítja a szabályozást a kormány, egyszerűbb lesz kaszinókoncesszióhoz jutni, de egyszerűbben is lehet azt 5 év után elbukni.

A jövőben kiemelt nemzetgazdasági érdek lesz, hogy ki üzemeltetheti Magyarországon a kaszinókat – derül ki a 2021-es költségvetést megalapozó törvényjavaslatból, amely például a koncessziós törvényt, valamint a szerencsejáték szervezéséről szóló törvényt is alaposan módosítja, írja a Privátbankár.

A kaszinókoncessziókat eddig is a területért felelős miniszter osztogathatott (korábban Varga Mihály pénzügyminiszterhez tartozott a terület, most Bártfai-Máger Andreához) a „megbízható szerencsejátékszervezőknek”, a mostani módosításokkal tovább lazítottak a szabályozáson és beiktattak egy fontos változtatást is:

az eddigi öt helyett immár hét kaszinó lehet majd egy kézben.

Haláláig a kormány filmügyi biztosa, Andy Vajna volt a magyar kaszinókirály, a koncessziókat 10 évre kapta meg gyakorlatilag verseny nélkül. A Forbesnak januárban özvegye, a milliárdos listára akkor frissen felkerült Vajna Tímea beszélt arról, hogy örökségének része néhai férje kaszinós cége is, ami tízmilliárdos osztalékot biztosított tulajdonosának. Végül áprilisban sikerült a céget átvennie kományközeli figuráknak: az újdonsült kaszinókirály Garancsi István lett.

A mostani módosítások szerint könnyebb lesz a koncessziót elnyerőktől 5 év után, tehát a koncessziós idő felének letelte után, elvenni a kaszinókat. (Ez most Szima Gábort érintheti, a debrecei vállalkozónál ez az időtartam például letelt.) A legnagyobb változás azonban, hogy öt helyett hét kaszinót üzemeltethet valaki a jövőben, ami szintén Garancsinak kedvez, hiszen egy soproni kaszinóban már volt érdekeltsége.

A lap megjegyzi, Nyugat-Magyarországon egy új kaszinó is nyílhat, nem lenne meglepő, ha valamelyik balatoni település lenne a befutó. A törvényjavaslat miatt akár Garancsi is viheti majd a boltot.

Ne feledjük, mindezt kiemelt nemzetgazdasági érdek miatt változtatják meg. Ugyanakkor a koncessziós díj – Garancsiéknak például 2,2 milliárd forint – leírható a játékadóból, vagyis költségvetési szinten elhanyagolható, mekkora bevétel származik innen.

Nem ez az első eset, hogy Garancsi cégeinek kedvez az új törvényi szabályozás.

Közterületi reklámcége, az ESMA is így nyert piacot, de övé a NAV-hoz bekötött online kasszákhoz az adatforgalmat bonyolító chipet gyártó cég is, ami szintén monopolhelyzetben van. Ez amúgy vagyongyarapodásán is meglátszik. A Forbes kimutatása szerint a 20. leggazdagabb 63,7 milliárd forintra becsült vagyonával.

Érdekesség, hogy a most két legnagyobb kaszinótulajdonosnak számító üzletembernek focicsapata is van: Garancsi már régóta az FC Fehérvár tulajdonosa, míg Szima Gáboré a DVSC.