Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Friderikusz Sándor a Friderikusz Podcastban, fotó: Friderikusz Podcast

Friderikusz kiflilopást emleget, de egyelőre csak az a kérdés, hogy álnéven nyilatkozott-e a Blikknek

Állítólagos sajtósa kiflitolvajokhoz hasonlítja azokat a nézőket, akik nem fizetnek a Friderikusz Podcastért. A kérdés: ki is egyáltalán ez a bizonyos sajtós? Lehet, hogy Friderikusz maga?

Még kedden jelent meg a Blikken egy cikk arról, hogy Friderikusz Sándor idén indított podcastja, a Youtube-on és a podcastplatformokon is megtalálható Friderikusz Podcast 24 adás után 25 millió forint veszteségnél tart. A bulvárlapnak erről egy bizonyos Csenterics Ágnes nyilatkozott mint a Friderikusz Produkció sajtósa: elmondta, hogy

a beruházás és az eddigi teljes podcast 31 millió forintba került, az egyetlen, azóta már lejárt szerződésű reklámtámogatásból 4,2 millió forint jött be, a Patreon nevű támogatói felületen keresztül pedig 1,5 millió forint folyt be. Friderikusz díjazás nélkül készíti az adásokat.

Igen ám, de a sajtós ezután csalódottságának adott hangot, miszerint a nézők zöme nem fizet a podcastért, mondván, „mindössze a nézők 0,7 százaléka jár el a jó erkölcs szabályai szerint, azaz, ha igénybe vesz egy tartalomszolgáltatást, azért fizet is”. Majd így folytatta: 

„Elképzelni sem tudjuk, mi járhat azoknak a fejében, akik megtehetnék, de nem fizetnek, viszont rendszeresen megnézik vagy meghallgatják műsorainkat. Ahogy egyetlen kiflit sem lehet büntetlenül ellopni a boltból, és ahogy egy kifli előállítása, ugyanúgy a műsorok előállítása is pénzbe kerül, amit a fogyasztónak – ha minimálisan is – meg kellene téríteni.”

Csenterics Ágnes nyomában

A kiflitolvajos hasonlat nyilván valamelyest Csentericsre fordította a figyelmet: ki lehet ez az állítólagos sajtós? A Media 1 utána is járt a kérdésnek: nem találtak tőle korábbi nyilatkozatokat, a Facebookon sem jártak sikerrel, linkedines, google-ös és wikipediás kereséseik során pedig

egy tavaly, 77 éves korában elhunyt, ismert tévés rendezőre bukkantak.

A lap az RTL Magyarország munkatársait is felkereste – ott fut most Friderikusz Életünk története című műsora –, kapcsolatba lépett a tévéműsorának producerével, Máté Krisztinával is, továbbá kommunikációs szakemberekkel, PR-esekkel, de közülük is csak olyanok akadtak, akiknek az említett tévés rendező rémlett csak, a sajtós munkatárs nem.

Több tucat újságíró sem tudott semmit Friderikusz sajtósáról, a megkérdezettek inkább azt feltételezték, hogy igazából Friderikusz írhatta a szöveget a Blikknek álnéven.

A Blikk szerkesztősége és kiadója, a Ringier Axel Springer Magyarország ezután úgy nyilatkozott a Media 1-nek, hogy

Friderikusz Sándor e-mail címéről kapták a nyilatkozatot, csak épp Csenterics Ágnes aláírásával.

Ezután tehát erre a címre írta meg a lap a kérdéseit: tényleg létezik-e Csenterics Ágnes, ha igen, hogyan beszélhetnének vele élőben, és ha nem, nem tartja-e Friderikusz tiszteletlenségnek, hogy egy ismert halott nevében adták ki a nyilatkozatot? Visszajelzés a cikk közzétételének pillanatáig nem érkezett, Friderikusz a telefont sem veszi fel nekik.

A Media 1 futott még egy kört a telefonkönyvben, online tudakozóval, de az elhunyt tévérendező nyilvános mobilszámával is, sőt, még Instagramon és Tiktokon is, de hiába.

Médiás kapcsolati hálójuk ellenére végül arra jutottak, mint a megkérdezett újságírók is: úgy hiszik, a tévés és podcaster sajtósa

valójában maga Friderikusz Sándor lehet.

Friderikusz Sándor és Csepeli György a Friderikusz Podcastban, fotó: a Friderikusz Podcast hivatalos Facebook-oldala
Friderikusz Sándor és Csepeli György a Friderikusz Podcastban, fotó: a Friderikusz Podcast hivatalos Facebook-oldala

Több pályatársa is az ő stílusát, gondolkodását vélte felfedezni a hírhedt nyilatkozatban, nem elképzelhetetlen tehát, hogy ő valójában ez a bizonyos sajtós, még ha nem is zárják ki teljesen, hogy az igazi Csenterics Ágnes egyszer csak előkerül. Mindenesetre várják azokat a jelentkezőket, akik mégiscsak ismerik a nőt.

Borítókép: Friderikusz Sándor a Friderikusz Podcastban

Oszd meg!