Péterffy Tamással a Gresham Hotelben beszélgettünk 2021. június elején. Fotó: Sebestyén László
Fotó: Péterffy Tamással a Gresham Hotelben beszélgettünk 2021. június elején. Fotó: Sebestyén László
Üzlet

Amerikai milliárdoslista: négy magyar van a leggazdagabb bevándorlók között

Forbes
2022. április 25. 5 perc olvasás

Összesített vagyonuk jelentős részét teszi ki a Forbes globális milliárdoslistája összértékének. Szerepük ma már megkerülhetetlen a Szilícium-völgyben, vagy akár azon túl is, nagyrészt saját erőből jutottak oda, ahova. Négyen közülük magyar származásúak.

A Forbes éves globális milliárdoslistájáról, a World’s Billionaires Listről már több ízben is beszámoltunk, egyszer az élbolyról, egyszer pedig a magyar dollármilliárdosokról is. Érdemes szót ejteni a listán szereplő bevándorlókról, ugyanis

még soha ennyi bevándorló milliárdosa nem volt Amerikának.

A 2022-es listán 92 külföldi születésű, amerikai állampolgársággal bíró milliárdos szerepel, avagy a listán összesen feltűnő 735 amerikai állampolgárnak a 13 százaléka bevándorló. 

A szóban forgó klub becsült vagyona összesen 711 milliárd dollárra rúg, ez az összes amerikai dollármilliárdos vagyonának 15 százalékát teszi ki.

Az amerikai Forbes azt is megjegyzi, hogy ezek a külföldi származású milliárdosok sokkal nagyobb hányadban tudtak önerőből, selfmade-ként érvényesülni az országban. Egészen pontosan a 92 százalékukat definiálják selfmade-ként, szemben az amerikai születésű milliárdosok 71 százalékos arányával.

Izrael, tech szektor, magyarok

A listán szereplő bevándorló milliárdosok összesítve 35 különböző országból érkeztek, ezzel minden kontinenst lefedve – kivéve nyilván az Antarktiszt. Összesen nyolcan származnak Afrikából, köztük a világ legvagyonosabbja, a Dél-afrikai Köztársaságból jövő Tesla- és Space X-vezér, a Twitter felé kacsingató Elon Musk is.

A legtermékenyebb országnak Izrael bizonyul 10 szereplővel, köztük a magántőke-befektető Gores fivérekkel, Tommal (6 milliárd dollár) és Aleckel (2,6 milliárd dollár), vagy az Oracle szoftveróriás CEO-jával, Safra Catzcal (1,5 milliárd dollár).

A további éllovas országok:

 • Kanada nyolc amerikai állampolgárral, köztük az ukrán zsidó felmenőkkel bíró ingatlanmogullal, Mortimez Zuckermannal (3 milliárd dollárral);
 • Kína hét milliárdossal, például a Sanghajban félprofi kosarasként indult, majd a Marvell Technology félvezetőóriás társalapítójaként indonéz születésű férjével, Sehat Sutardjával (1,3 milliárd dollár) meggazdagodó Weili Daijal (1,4 milliárd dollár);
 • valamint India szintén hét milliárdossal, közülük öten a tech szektorban érvényesültek, például Vinod Khosla (6,9 milliárd dollár) és Ram Shriram (2,6 milliárd dollár) kockázatitőke-befektetők.

Ha már a tech ipar: 92-ből 41-en itt halmozták fel vagyonukat, így hát nem szabad lebecsülni a külföldről jött üzletemberek, vállalkozók Szilícium-völgyben gyakorolt szerepét és hatását.

Második kiemelt iparága a listának a pénzügyi és befektetési szektor, ezen a területen összesen 16 bevándorló milliárdos ténykedik.

A 92 szereplőbe nem tartozik bele az a 36, az Államokban élő és dolgozó milliárdos, akik nem rendelkeznek amerikai állampolgársággal, például John és Patrick Collison (9,5-9,5 milliárd dollár), a Stripe online fizetési rendszer alapítói, vagy akár a barbadosi popsztár, Rihanna (1,7 milliárd dollár).

Ami Magyarországot illeti, mi összesen négy, ma már amerikai állampolgársággal bíró dollármilliárdost adtunk, nevezetesen:

 • Péterffy Tamást (20,1 milliárd dollár) – a leggazdagabb magyar származású üzletember ma Palm Beachen él, 2017 októberében címlapon hoztuk a történetét, tavaly interjút is közöltünk vele a magazinban;

A lista

Alant listázzuk a Forbes 2022-es World’s Billionaires listájának top 20 külföldi származású, amerikai állampolgárságú szereplőjét, zárójelben származási országukkal, melletük pedig a március 11-i tényállás alapján becsült vagyonukkal (dollárban), valamint érdekeltségükkel, vállalkozásukkal vagy iparágukkal:

 1. Elon Musk (Dél-afrikai Köztársaság) – 219 milliárd, Tesla és Space X
 2. Sergey Brin (Oroszország) – 107 milliárd, Google
 3. Miriam Adelson (Izrael) – 27,5 milliárd, kaszinóipar
 4. Rupert Murdoch és családja (Ausztrália) – 20,8 milliárd, médiamágnás
 5. Jensen Huang (Tajvan) – 20,6 milliárd, Nvidia
 6. Péterffy Tamás (Magyarország) – 20,1 milliárd, Interactive Brokers
 7. Jay Chaudhry (India) – 11,4 milliárd, kiberbiztonság
 8. Pierre Omidyar (Franciaország) – 11,3 milliárd, Ebay és Paypal
 9. Jan Koum (Ukrajna) – 9,8 milliárd, Whatsapp
 10. Soros György (Magyarország) – 8,6 milliárd, hedge fund
 11. Shahid Khan (Pakisztán) – 7,6 milliárd, autóalkatrészek
 12. Patrick Soon-Shiong (Dél-afrikai Köztársaság) – 7,3 milliárd, gyógyszeripar
 13. Douglas Leone (Olaszország) – 6,9 milliárd, kockázati tőke
 14. Micky Arison (Izrael) – 6,9 milliárd, Carnival Cruises
 15. Vinod Khosla (India) – 6,9 milliárd, kockázati tőke
 16. Philippe Laffont (Belgium) – 6,5 milliárd, hedge fund
 17. Rocco Commisso (Olaszország) – 6,1 milliárd, telekommunikáció
 18. Tom Gores (Izrael) – 6 milliárd, magántőke-befektetések
 19. Michael Moritz (Wales) – 5,9 milliárd, kockázati tőke
 20. Charles Simonyi (Magyarország) – 5,8 milliárd, Microsoft

A teljes lista ide kattintva olvasható.


Kapcsolódó cikk a Forbes.hu-n:

Borítókép: Péterffy Tamással a Gresham Hotelben beszélgettünk 2021. június elején. Fotó: Sebestyén László