Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Egymásnak adják a kilincset a filmcsillagok, ennél több forgatást nehezen bírna el Budapest

A filmipar felpörgését minden budapesti a saját bőrén érezheti: gyakorlatilag nem lehet úgy átkelni a városon, hogy az ember bele ne botlana egy filmforgatásba. Na, de miért is lóg Ashton Kutcher a Mammutban? És melyik film miatt zárják le folyton valamelyik utcát a Palotanegyedben?

A nagy amerikai és európai produkciókat idehozó cégek is megerősítették, hogy teljes kihasználtsággal működnek ők és a város is, ennél több egy időben készülő filmet és tévésorozatot nem igen bírna el Budapest, arról nem is beszélve, hogy olyan filmes szakembert sem találni már, aki ne dolgozna éjjel-nappal. Tavasszal még Jennifer Lawrence bulizott a Vittulában a Vörös veréb forgatási napjai végén, aztán beütött a nyár, és végképp elárasztottak minket a sztárok és a forgatások.

Az egyik legnagyobb volumenű produkció, ami idén nálunk készül, a The Alienist című tízrészes minisorozat, amelynek a forgatása már tavasszal elkezdődött és egészen szeptember elejéig tart. A Daniel Brühl, Luke Evans és Dakota Fanning főszereplésével készülő kosztümös krimi Caleb Carr magyarul A halál angyala címmel megjelent regényén alapul, és a 19. század végén játszódik New Yorkban. Brühl egy magyar származású, Dr. Laszlo Kreizler nevű elmeorvost alakít, aki egy fiú prostituáltakat ölő sorozatgyilkos nyomába ered egy újságíró (Evans) és egy rendőrnő (Fanning) segítségével.

Bár a forgatás nagy része a rákospalotai Origo filmstúdióban felépített díszletben zajlik, a stáb sokat forgatott az 5., 8., és 9. kerületben is, többek között a Szabó Ervin könyvtárban, a Mikszáth téren és a Lónyay utcában. Utóbbi rögtön az előzetes  első snittjében felbukkan: a Lónyay u. 4. szám alatt található iskola alakítja a New York-i rendőrkapitányság épületét. Daniel Brühllel pedig a Mikszáth téren futottunk össze, amikor a közismerten sok nyelvet beszélő színész épp olaszul csevegett telefonon egy kávézó kiülős részén.

 

A The Alienist magyarországi gyártója a Mid Atlantic, ugyanaz a cég, amelyik a Ryan Gosling és Harrison Ford főszereplésével készült Szárnyas fejvadász 2049 tavalyi magyarországi forgatásáért is felelt, illetve ők csinálták az új Robin Hoodot is Jamie Foxx-szal. Jelenleg forgatják a The Spy Who Dumped Me-t is, ami miatt Mila Kunis, Ashton Kutcher és két gyermekük Budapesten töltik a nyarat.

A kémkomédia két barátnőről szól (az egyiket Kunis alakítja, a másikat Kate McKinnon, aki az ausztrál lány volt a Csajok hajnaligban), akik azzal szembesülnek, hogy Kunis figurájának az expasija valójában kém, akit éppen bérgyilkosok üldöznek, és hirtelen nekik is menekülőre kell fogniuk. A város számos pontján forgattak már, többek között az 1. kerületben a Corvin téren (Adam Goodman producer kiemeli, hogy a kerület milyen segítőkész volt) és a 8. kerületben. Pár nappal cikkünk megjelenése előtt éppen az Andrássy úton a Párizsi Nagy Áruháznak is nevezett Divatcsarnokban dolgozott a stáb.

Az Opera – Párizsnak remekül eladható – környéke az egyik legnépszerűbb forgatási helyszín, mostanában a Pioneer Pictures http://pioneer.hu/ használta a Colette című, 20. század elején játszódó filmhez, amelyben Keira Knightley alakítja a címszereplő írót. Kemény Ildikó producer elárulta, hogy a Moulin Rouge-ban, a Művész kávézóban, a Szabadság téri Expressz-házban, a Petőfi Irodalmi Múzeumban, a Könyvudvarban és a Kodály köröndön is forgattak jeleneteket, úgyhogy bőven lesz mit kimazsolázni a filmből, amikor jövőre mozikba kerül.

Szintén a Pioneer gyártja a Válaszcsapás (Strike Back) című sorozat hatodik évadát, ami szeptemberig forog különböző helyszíneken és a Mars 2 című fikciós National Geographic-sorozatot, ami viszont főleg az etyeki Korda stúdióban készül. Egyébként ők csinálták a korábban említett Vörös verebet és a tavaly forgatott Charlize Theron-féle Atomszőkét is, amit július 27-én mutatnak be, és ott is szórakoztathatjuk majd magunkat a felismerős játékkal.

 

 

Persze nemcsak Hollywood tobzódik nálunk, hanem egy csomó magyar film is készül most. Messze a legnagyobb produkció közülük az Oscar-díjas Nemes Jeles László körülbelül 1,6 milliárd forintos állami támogatással készülő Sunset című kosztümös filmje. Az 1913-ban játszódó, Jakab Juli főszereplésével készülő dráma/thriller (a rendező „titokfilm”-nek nevezi) augusztus végéig forog különböző helyszíneken, és bár az alkotók nem nyilatkoznak a konkrét helyszínekről, nem nehéz beléjük botlani, ha valaki sokat mászkál a Palotanegyedben. Az egyik fő díszletet, a Leiter kalapszalont a Múzeum utcában építették fel egy üres telken, egy hete pedig a Vas utcában forgattak, amiből annyit láttunk, hogy az egyik épület homlokzatát hatalmas magyar lobogók díszítették, és lovashuszárok vonultak az utcában.

Herendi Gábor is javában dolgozik a Valami Amerika harmadik részén, és ez a produkció kicsit bőkezűbben bánt az információval: elárulták, hogy többek közt a Petőfi laktanyában, egy Hajós utcai lakásban, a Kútvölgyi Kórházban, a kőbányai Globus konzervgyárban (itt Brad Pitt is megfordult a Z világháborúval), a Keleti Pályaudvarnál, a Rózsák terén található templomnál és a 7. kerület több másik pontján – a Dohány, a Barcsay és a Verseny utcában – forgattak.

Ha pedig valaki netán a 4-es 6-oson látott fiatal filmeseket ügyködni, annak az az oka, hogy a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan rendezője, Reisz Gábor a villamoson is forgatott saját főszereplésével készülő, Rossz versek című új filmjéhez. Ők egyébként a Budai Várban, a Margit-szigeti Hajós uszodában és a pesti rakparton is dolgoztak.

Ősszel bizonyára csökken majd valamelyest a tumultus, de azért nem fog megállni az élet. Több magyar és külföldi produkcióról is tudunk, ami a tervek szerint októberben startol, köztük a Casablanca rendezőjéről, Kertész Mihályról szóló Curtiz című film és a The Last Kingdom című sorozat harmadik évada is.

Oszd meg!