Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Felvásárolták a Szilícium-völgy nagyágyúinak dolgozó magyar adatbányász céget

Az indiai HCL Technologies több mint 13 milliárd forintért vásárolja fel a magyar Starschemát.

A magyar Starschema big data megoldásokkal, adatvizualizációval és adatelemzéssel foglalkozik. A cég olyan ügyfeleknek készített már adatelemzést és adatvizualizációt, mint az Apple, a Facebook, a Tesla vagy a Netflix. A bankok közül a Raifeissen Bank, az Intesa SanPaolo és az Erste Bank is használta már a szolgáltatásaikat. Emellett együtt jótékonykodnak a Gates Foundationnal is.

A cég 2018-ban az OTP Csoporthoz tartozó Portfolion és az Eximbank közös alapjától vont be 5 millió dollárnyi (1,6 milliárd forint) tőkét az amerikai terjeszkedésükre. Ma már Washingtonban is irodájuk van, de az elmúlt évben az európai piacon is tudtak bővülni.

A Starschema alapítói: Csillag Péter és Földi Tamás. Fotó: The Orbital Strangers Project / Forbes archív
A Starschema alapítói: Csillag Péter és Földi Tamás. Fotó: The Orbital Strangers Project / Forbes archív

A mostani stratégiai akvizíció hozzájárul a HCL adatfeldolgozási szakértelmének fejlesztéséhez és segít megerősíteni a cég jelenlétét Közép- és Kelet-Európában – derül ki a HCL Forbes.hu-nak eljuttatott közleményéből.

Az akvizíció egyesíti a budapesti cég adatelemzésben szerzett szakértelmét és tapasztalatát a HCL jelenlétével az adatvezérelt transzformáción áteső ágazatokban. Emellett a tranzakciónak köszönhetően a HCL továbbfejleszti adatfeldolgozási képességeit és kapacitásait, ami eddig is szerves részét képezte a vállalat jövőbe mutató szolgáltatásainak.

„Azzal, hogy egyesítjük erőinket a globálisan is jelentős szereplőnek számító HCL-lel, lehetőséget kapunk, hogy megtartsuk stratégiai fókuszunkat és tovább bővítsük adatelemzési kapacitásunkat a szélesebb körű és jobb szolgáltatás elérése érdekében” – mondta Földi Tamás, a Starschema alapítója és ügyvezetője.

A Starschemát 2006-ban alapította Csillag Péter és Földi Tamás. A magyarországi cég, a Starschema Kft. a legutóbbi elérhető adat szerint 179 főt foglalkoztat, de csoportszinten nagyobb, 200 feletti a létszám. A magyar cég 2020-ban 3,9 milliárd forint árbevételt és 454 millió forint adózott eredményt ért el. Legnagyobb tulajdonosa a Portfolion Regionális Magántőkealap 34 százalékkal, amelyet Földi Tamás és Csillag Péter követ.

Az indiai tőzsdén (BSE) benyújtott tájékoztatóból kiderül, hogy teljesen készpénzes tranzakcióról van szó. A vételár 42,5 millió dollár (13 milliárd forint).

A tranzakció az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) hatósági engedélyéhez kötött, és várhatóan 2022 márciusában zárul le.

Földi Tamással, a Starschema társalapítójával és fejlesztési igazgatójával készült interjúnkat itt olvashatod.

Oszd meg!