Üzlet

Felvásárolják a legnagyobb vidéki magánkórházat

Forbes
2022. január 06. 5 perc olvasás

A hazai magánegészségügyi szektor legnagyobb felvásárlását hajtja végre a Doktor24 és az Union a pécsi Da Vinci Magánklinika, a Dunántúl piacvezető privát egészségügyi szolgáltatójának megvásárlásával – jelentették be a felek az üzletet. A Doktor24 stratégiai partnere az az Union Biztosító, amelynek anyacégével nemrég egyezett ki a magyar állam az Aegon felvásárlásának megtorpedózása után. 

Az immár 1000 főt foglalkoztató Doktor24 évente 350 ezer orvos-beteg találkozót bonyolít le, portfólióját most egy fontos vidéki bázissal, az évi 42 ezer orvos-beteg találkozót maga mögött tudó pécsi Da Vinci klinikával bővíti tovább. A magyar magánszereplők által alapított Doktor24 stratégiai partnerével, az Union Vienna Insurance Group Zrt.-vel közösen hajtja végre a felvásárlást (egy közös cégükön, az Első Magánegészségügyi Hálózat Zrt.-n keresztül). 

Így a hazai magánegészségügyi szektor piacvezető sebészeti és ortopédiai profilja, illetve országosan meghatározó járó- és fekvőbeteg-ellátási portfóliója jött létre – 9 műtővel és 85 ággyal. A megállapodást az óév utolsó napjaiban írták alá, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) pedig áldását adta rá. Ez a hazai magánegészségügyi szektor eddigi legnagyobb felvásárlása. A Doktor24 a Dunántúlon és Közép-Magyarországon így immár másfél millió család számára biztosít 1 órán belül elérhető privát egészségügyi szolgáltatásokat.

„A felvásárlással elértük, hogy Magyarországon 4 millió ember maximum egy órán belül el tud jutni hozzánk. A Da Vinci Magánklinika a legnagyobb magánegészségügyi szolgáltató Budapesten kívül, professzionális orvosi minőséget képvisel, elérhető áron” – fogalmazott Lancz Róbert, a Doktor24 Medicina Zrt. vezérigazgatója.

A Doktor24 és az Union célja, hogy folytassák idén is az országos szolgáltatási hálózat kiépítését, vagyis a mostanihoz hasonló bejelentés, felvásárlás még várható idén. 

A Da Vinci Magánklinika

A Da Vinci Magánklinika Pécsett, immár a Doktor24 hálózatának tagja.

A Dunántúlon jól ismert, tekintélyes szakmai múltra visszatekintő pécsi Da Vinci Magánklinika elődjét 2005-ben alapították. Panorámás, modern központja 2011-ben nyitotta meg kapuit, és rövid időn belül a Dunántúl legnagyobb magánszolgáltatója lett, ahol exkluzív környezetben 2 nagyműtő, 22 fekvőbetegágy, 2 szülőszoba, 18 szakrendelő és mintegy 120 orvos szolgálja ki az ügyfeleket.

A klinika komplex és széles körű egészségügyi szolgáltatásokat nyújt: a többszakmás sebészethez kapcsolódó fekvőbeteg-ellátása 12 területet ölel fel, közülük a legnagyobb betegforgalom az ortopédiai és a plasztikai műtétekhez kapcsolódik. Az ambuláns kínálat 47 különböző ellátástípust foglal magában, kiemelt szakmai területek a nőgyógyászat, a szülészet és a gasztroenterológia.

A pécsi klinikán 2021-ben a járóbeteg-ellátásban 39 000 konzultáció és vizsgálat történt, illetve 3200 műtétet végeztek el. Árbevétele elérte a 3,6 milliárd forintot.

Kilátás az egyik kórteremből.

„Tíz év alatt Pécsett felépítettünk Magyarország egyik legnagyobb és legsikeresebb magánkórházát. Ahhoz, hogy innen továbblépjünk tőkeerős és szakmailag is megkérdőjelezhetetlen partnerre volt szükségünk. A Doktor24 ilyen partner: országos infrastruktúrája és biztosítói háttere ügyfeleinknek és orvosainknak egyaránt előnyös” – mondta Kovács Antal, a Da Vinci Kft. ügyvezető igazgatója, aki az akvizíciót követően a Doktor24 felsővezetésének tagjaként a magánklinikát irányító társaság élén marad.

Épül a magánegészségügyi hálózat 

Országos hálózatának kiépítését a Doktor24 a hazai privát ortopédiai ellátást megalapozó tatai Kastélypark Klinika és a nagy múltú Svábhegyi Gyermekgyógyintézet megvásárlásával indította el 2020-ban, amelyet 2021-ben további jelentős fejlesztések és akvizíciók követtek.

Tavaly nyáron az Union Biztosítóval közös portfólióba került a Közép-Dunántúl régió legjelentősebb magánegészségügyi szolgáltatója, a székesfehérvári Life Egészségcentrum. Ősszel elindult a 3 milliárd forintból, saját zöldmezős beruházással létrehozott, kategóriateremtő Doktor24 Multiklinika Dél-Budán, megnyílt a 13. kerületi MOVE rehabilitációs és regenerációs központ, valamint átadták a Doktor24 paksi járóbetegcentrumát.


Helyet kért (és kapott) a magyar állam is 

A hazai egészségbiztosítási piac legnagyobb szereplője, az Union Biztosító a bécsi székhelyű, tőzsdén jegyzett Vienna Insurance Group (VIG) cégcsoport tagja. Arról nemrég született megegyezés, hogy a magyar Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.-ben a magyar állam is kisebbségi tulajdonos lesz. Mindez annak folyománya, hogy a Belügyminisztérium egy célzott törvénnyel megakadályozta tavaly, hogy a VIG felvásárolja az Aegon biztosítót, az ügylet azután kapott zöld jelzést, hogy a magyar államot is beengedték az üzletbe, amely így a VIG magyar leányában és az Aegon magyar biztosítójában is 45 százalékos, kisebbségi pakettet kaphat majd.