Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Vajna Tímea felszámolja a céget, amiben az örökséget kapta

2021. szeptember elsején megindították a végelszámolási eljárást az egykori filmmogul, Andy Vajna hagyatéki vagyonát tömörítő AV Perfect Kft. ellen.

A vagyonkezelő mögött még tavaly jelent meg a Las Vegas-i VMT Holdings LLC. Vajna Tímea, az egykori milliárdos özvegye idén januárban a Forbes kérdésére megerősítette, hogy a holdingcégnek ő a végső tulajdonosa.

Idén nyáron továbbra is ez a cég volt bejegyezve tulajdonosként, így feltételezhető, hogy az egykori filmmogul, Andy Vajna örökségének maradék része továbbra is özvegye kezében van, de a magyarországi láncszemet kiveszik a cégstruktúrából.

Az átszervezéssel kapcsolatban kerestük Vajna Tímeát, hogy megtudjuk, milyen ok áll a felszámolás hátterében. Cikkünk megjelenéséig nem válaszolt a kérdéseinkre.

Az AV Perfect felszámolás után leadott alapítói határozata alapján a cégből 1 529 278 dollár (azaz nagyjából félmilliárd forint) osztalékot vesznek ki, az összeget azonban beleszámítják a társaság felé fennálló, összesen 1,6 millió dolláros tartozásba.

Garancsi és Szalay-Bobrovniczky is képben

2019 őszén derült ki Andy Vajna hagyatéki végzése alapján, hogy az AV Perfect Kft. Vajna Tímeáé, a cégben 123 millió dollár, azaz nagyjából 40 milliárd forintnyi vagyon összpontosult.

Akkor még ez a cég tömörítette a kaszinóbirodalmat is, ez azonban tavaly gazdát cserélt: a holding legértékesebb szelete Garancsi István és Szalay-Bobrovniczky Kristóf tulajdonába került.

Az új tulajdonos Garinvest Projekt Zrt. legfrissebb beszámolójából tudható, hogy 19,5 milliárdos értéken került be a befektetett pénzügyi eszközök sorra az öt fővárosi kaszinót üzemeltető Las Vegas Casino Zrt., vagyis ennyi lehetett a vételár.

Andy Vajna egyéb érdekeltségei (például a TV2) már korábban gazdát cseréltek.

Legutóbbi becslésünk alapján Vajna Tímea Magyarország 39. leggazdagabb embere, vagyonát idén februárban 38,6 milliárd forintra becsültük. Garancsi István szintén évről évre szerepel a Forbes milliárdoslistáján, legutóbb 66,7 milliárdos becsült vagyonával a 23. helyre került.

Borítókép: Vajna Tímea

Oszd meg!