Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

job hunging job interview

Felbátorodtak az álláskeresők: munka mellett pályáznak, de túl sokat kell várni a válaszra

A legtöbb álláskereső az iparban és a kereskedelemben helyezkedne el, a megváltozott munkaerőpiac helyzet miatt az igényeik is nagyobbak, de fél év is eltelhet a kereséssel.

A Profession.hu állásközvetítő portál végzett reprezentatív felmérést a munkakeresési trendekről és az álláskeresők szokásairól. A kutatásból kiderül, hogy az

aktívan állást keresők túlnyomó többségének jelenleg is van munkája, és a jobb munkalehetőséget keresik.

Az elmúlt egy évben állást keresők 66 százaléka jelenleg is aktív pályázó, függetlenül attól, hogy van-e munkája vagy nincs.

Megnézték, hogy az elmúlt egy évben állást keresőknek milyen az összetétele: több mint felük, 56 százalékuk tapasztalt munkavállaló, sőt 12 százalékuk vezetői, szakértői múlttal is rendelkezik. A fizikai vagy szakmunkás végzettségűek az álláskeresők 8 százalékát teszik ki, és ugyanennyien vannak a pályakezdőként munkát keresők is.

A legtöbben az iparban (15 százalékuk) próbál meg elhelyezkedni, míg a belkereskedelemben 12 százalék talált munkát vagy. Népszerűek a különböző kommunikációs és marketing szakterületek (9 százalék) valamint a turizmus, vendéglátásban elérhető munkakörök is (8 százalék).

Az álláskeresők szerint a keresési folyamatban a munkaadó visszajelzésére való várakozás viszi el a legtöbb időt, ezt a megkérdezettek 39 százaléka gondolta így, de az állásajánlatok böngészése is időigényes feladat (36 százalék).

Válogatósabbak, fél év is rámehet a keresésre

A munkahelyi tapasztalattal rendelkező aktív pályázók (akik a megkérdezettek 14 százalékát tették ki) átlagosan 60 nap alatt találtak új munkát maguknak. A további adatok azonban azt mutatják, hogy az új munkahely megtalálása olyan, több tényezős, összetett feladat, melyben a kevesebb tapasztalattal rendelkező jelölteknek átlagosan 5,7 hónapot kell az eredményes álláskeresésre fordítani. Ez a megkérdezettek fele szerint elfogadható időtáv.

A munkakeresők igényei is magasabbak már: a megváltozott munkaerő-piaci helyzetnek köszönhetően egyre válogatósabbak a jelentkezők – állítja Martis István, a Profession.hu ügyvezető igazgatója. Nemcsak a felkínált állásról szeretnének tájékozódni, de tudni akarják, hogy a pozíciót felajánló cégről milyen tapasztalatai vannak a korábbi pályázóknak, hol helyezkedik el a térképen, jók-e a közlekedési lehetőségek, vagy éppen milyen javadalmazási rendszert alkalmaz.

A Profession internetes kérdőívben kérdezte az álláskeresőket, 3500 fő vett részt a kutatásban, akik 18 évesnél idősebbek. A minta nem, kor iskolai végzettség és település típusra tekintve reprezentatív.

Oszd meg!