Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fekete karácsony a gamereknek: már most fizetni kell, ha Playstation 5-öt vagy Xbox Series X/S játékkonzolt szeretnénk

Múlt héten írta meg a Forbes, hogy az ősszel érkező újgenerációs játékkonzolok, tehát a Playstation 5 és az Xbox Series X és Series S modellek csak korlátozott számban lesznek elérhetők a magyar kiskereskedőknél. Azóta több nagy forgalmazó is előleget kér a vásárlóktól, hogy így biztosítsa be magát az őszi rohamra, de biztos lesznek olyan vásárlók, akik idén már nem jutnak hozzá hőn áhított gépükhöz.

Az országszerte legtöbb üzlettel rendelkező Konzolvilágnál mind a Sony, mind a Microsoft gépeit 20 ezer forint előleg kifizetésével lehet előjegyezni. Ez egyáltalán nem szokványos gyakorlat, általában ingyenes előrendelésre, esetleg elővásárlásra van lehetőség. „Mindkét gyártó, a Sony és a Microsoft elvárása is az volt, hogy a kereskedők kérjenek előleget az új gépek vásárlóitól” – írta e-mailen Tar Péter projektmenedzser. Mivel általában sokan rendelnek elő egy új játékgépet, de közülük nem mindenki vásárolja meg azt, a Sony és a Microsoft biztosra akart menni.

Ezzel kapcsolatban a gyártók hazai képviselőit is kerestük. „A Microsoft Magyarország. Kft. nem kérte (és nem is kérheti) a hazai értékesítő partnereitől, hogy »előleg« térítését kérjék a vásárlóitól” – írta Tóth Gábor, a Microsoft Xboxért felelős PR-ese, majd megerősítette a cég múlt héten elmondott álláspontját: igyekeznek kielégíteni az igényeket, még a karácsonyi rohamban is. A Sony nem kívánta kommentálni a Forbes értesüléseit.

Koronavírus vs. megnövekedett igények

A hiány oka egyébként minden bizonnyal az, hogy a koronavírus betett a gyártási folyamatoknak; egyszerűen nem is volt elvárható, hogy teljesen kiszolgálják a közönséget a cégek.

„A rendkívül alacsony mennyiség hatékony elosztásához segíti hozzá a gyártókat az előleg befizetése után megkapott darabszám, hiszen azok mögött így mindenképpen valós vásárlási igények vannak” – tette hozzá Tar Péter.

Bár a 20 ezer forintos előleg elméletben nem garantálja, hogy tényleg minden vásárló azonnal géphez jut, a Konzolvilág a 2021-es készletekre is felvesz rendelést.

„Az igények jóval magasabbak, mint az idei évben elérhető készlet, de mindenképpen érdemes minél hamarabb megrendelni a konzolt, mert a jövő év elején érkező készletekből is a beérkezett rendelések alapján kezdjük el kiszolgálni a vásárlóinkat. Minden előleggel rendelkező vásárló részére biztosítani fogjuk az általa megrendelt nextgen konzolt.”

Nincs egyedül a Konzolvilág

A magyarországi játékkonzol-kiskereskedelem esetében a Konzolvilág és a Media Markt számítanak a legnagyobb játékosoknak. Utóbbinál mindössze egy napig lehetett bezsákolni a Playstation 5-öt, a néhány száz darabos (még csak elméletben létező) készlet egyetlen nap alatt elfogyott, a gépet jelenleg nem lehet elővásárolni az üzletláncnál. Ahol egyébként annak teljes árát elkérték a vevőktől, akik így már a megjelenéskor megkaphatják a konzolt.

„Nálunk nem történt előlegbekérés, csak előrendelés (tényleges elővásárlás), viszont elmondhatjuk, hogy akik nálunk most elővétben megvették a készüléket, ők meg is fogják kapni a megjelenés napján. Az újgenerációs konzolok előértékesítése cégünk saját döntése volt, a Sony és a Microsoft nem keresett meg minket ilyen jellegű kéréssel” – írta megkeresésünkre a cég.

Az elővásárlást a cég az Xbox Series X és Xbox Series S konzolokra is fenntartja, szintén teljes áron. Ezek még kaphatók a Media Marktnál; a Microsoft konzoljai iránti érdeklődés, úgy tűnik, nagyságrendekkel kisebb lehet.

Erre utal a nyáron több cég összeolvadásával létrejött új hazai videójáték-óriás, a Playit Store álláspontja is. „Playstation 5 vonatkozásában, az előrendelések jelentős mértékben felülmúlják azt a mennyiséget ami Magyarországra érkezett és értesüléseink szerint ez egy általános jelenség minden forgalmazónál” – mondta Büttl Krisztián, a többek közt az 576 brandet is magába olvasztó bolthálózat kapcsolattartója.

„Jelen helyzetben a Playstation 5 előrendeléseket a teljes vételár kifizetésekor tudjuk garantálni, de sajnos így sem minden előrendelőnknek, az ügyféligényeket beérkezési sorrendben elégítjük ki” – magyarázta levelében Büttl Krisztián.

„A gyártó tájékoztatása szerint érkezik még idén újabb szállítmány, de előreláthatólag ez sem fogja fedezni a felmerülő igényeket. Xbox Series X/S termékek vonatkozásában jobb a helyzet, ezekből egyelőre ki tudjuk elégíteni a vásárlói igényeket.”

Gond lehet még az Xbox Series X nevéből

Nem úgy az Amazonnál, ahol a The Verge szúrt ki egy érdekes anomáliát. Az Amazonon egy adott órában a jelengenerációs, 2016-ban megjelent Xbox One X a 4. legkelendőbb termék volt, 747 százalékkal ugrott meg az értékesítése. A neves techportál szerint elképzelhető, hogy az igen hasonló terméknevek zavarják össze a vásárlókat: a már kapható Xbox One X és a novemberben megjelenő, újgenerációs Xbox Series X-et még tapasztalt gamerként sem nehéz összekeverni egymással, hát még ha az ember ajándékokat keres az ünnepekre. A Konzolvilágnál egyébként nem tapasztalnak efféle kutyulást, a vevőik pontosan tudják, mit keresnek az üzletben. A fura névválasztás egy kiszivárgott Microsoft-féle sajtóközlemény tanúsága szerint egyébként még házon belül is zavart okoz.

Nem ez lenne az első eset a videójáték-konzolok történetében, hogy az elnevezés az első szög egy amúgy évekre előre tervezett gép koporsójában. A Nintendo a felfoghatatlanul sikeres Wii után egy Wii U nevű konzollal szállt be a versenybe, ez viszont kommunikációs katasztrófát okozott, mert nemhogy a mezei vásárlók és érdeklődők, de még a híroldalak sem mind értették jól a helyzetet. Sokan egy kiegészítőnek gondolták a konzolt, ami persze hosszas magyarázkodáshoz vezetett. Az Xbox esetében viszont fontos kiemelni, hogy a Microsoft sokéves gyakorlattal bír a több gép egyszerre történő forgalmazásában: a 2013-ban piacra került Xbox One után kiadott Xbox One S és Xbox One X gépeket is sikerrel kommunikálták.

Borítókép: Sony Playstation 5 alapgép és kontroller // fotó: a Playstation márka hivatalos Facebook-oldala

 

"Az oligarcha szó csak arra jó, hogy megsértsenek vele embereket."

 
Csányi Sándor, a leggazdagabb magyar