Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Faültetést is lehet rendelni a Netpincéren egy desszert áráért

A Netpincéren egy facsemete 510 forintba kerül, de többet is lehet vásárolni egy közösségi erdőültető projekthez kerül a pénz. A faültetés és a vásárlás összekötése más szolgáltatóknál is prioritás: a Plant a Tree nevű projekttel például a gin alapú koktélunk árából ültetnek tölgyet.

A kezdeményezés a Myforest nevű alapítványhoz köthető, virtuális étlap valóságos támogatást jelent a megjelölt számú fák ültetéséhez. Azt írják, a választott menük értékét a Netpincér levonások nélkül továbbítja az alapítványnak, amely által a megjelölt számú fa kerül ültetésre az alapítvány által (a Netpincéren Közösségi Erdőkért Alapítvány néven tallhatóak meg).

A MyForest célja a Földön található erdők számának megduplázása, az adományokból közösségi erdőket telepítenek Magyarországon. A következő nagy projekt, 2020 tavaszán 20.000 facsemete ültetése a Nógrád megyei Csécse melletti 2 hektáros területen.A számítások szerint kb. 200 fát/fő kellene ültetni, hogy megduplázódjon az erdőségek mérete, segítve az ember okozta CO2 megkötését.

Az így telepített erdőket bárki látogathatja. “A felajánlott területeken úgynevezett örökerdőket hozunk létre, tehát ezeket a fákat senki nem vághatja ki,. Ezek a fák senkinek a tényleges “tulajdonát” nem képezik, ezeknek az erdőknek egyetlen tulajdonosa lehet: a Föld, a rajta élő összes élőlénnyel együtt” – írják. Az erdőket tíz évig gondozzák, utána a természetre bízzák a sorsukat.

De hogy lesz területük?

Az Alapítvány földtulajdonosok támogatására is számít, akik felajánlják saját földterületüket erdősítésre – a tulajdonos ezzel vállalja, hogy húsz évre haszonbérletbe adja a földjét, melyet az alapítvány bérel ki.

Nem ez az első jó ügy, ami mellé a Netpincér odaáll, korábban már írtunk a menhelyi ételrendelésről is.


Koktélból fát

A faültetés és a vásárlás összekötése egyre népszerűbb a szolgáltatók körében: a Budapestről szintén most indult Plant a Tree nevű projekt például a megvásárolt, azonos nevű, gin alapú koktéljaink után ültet facsemetét a nevünkben. A koktél már több felelős fővárosi vendéglátóhelyen is kapható, ilyen a 360 Bar, az Anker’t, a Kiosk, a BB’z Bar & Grill és az Extra Club Bar Garden.

A magyar ötletgazdák minden eladott Plant A Tree koktél után egy sorszámmal ellátott, névre szóló tölgyfacsemetét ültetnek, ezzel gyarapítva a privát földeken lévő Plant A Tree erdőket. A falültetésről a vásárlók e-mailben kapnak tájékoztatást. A környezettudatos koktél 4800 forintba kerül, amiben az elültetett fa, az erdészet költsége, illetve a növény és a termőföld gondozása is benne van.

A projekthez koktélvásárlás nélkül is bárki csatlakozhat, ez esetben 2990 forintért bárhonnan, akár a kanapén ülve is lehet fát ültetni. Az ötletgazdák azon dolgoznak, hogy világszerte elterjedjen a „kellemeset a hasznossal” gondolkozás, és a faültetés iránti kedv.

 

“Minél messzebbre nézel hátra, annál messzebbre látsz előre.”

Winston Churchill