Fotó: Johnny Vigersten / Unsplash
Üzlet

Falusi csok: Veszprém, Somogy és Pest a legnépszerűbb megyék

Forbes
2019. november 26. 3 perc olvasás

Újabb elem, a maximum 5 milliós áfa-visszatérítés is bekerül januártól a falusi csokos támogatások közé. A falusi csok bevezetése óta eltelt 5 hónapban 18 százalékkal nőtt a kereslet az érintett településeken, a lakóingatlanok átlagára 10 százalékkal emelkedett. Veszprém, Somogy és Pest megye a legnépszerűbbek.

Újabb lendületet kaphat a kistelepülések lakáspiaca, áll az Ingatlan.com sajtóközleményében. A falusi csok keretében megépülő házakra januártól már kérhető lesz az akár 5 millió forintos áfavisszatérítés 2022 közepéig. Az Ingatlan.com azt írja, a falusi csokos áfa-visszatérítés fokozhatja az egyébként is élénk építési kedvet. Az év első 9 hónapjában több mint 8 300 családi hátra adtak ki engedélyt, ami 8 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet országos szinten. A falusi csok összege függ egyrészt attól, hogy meglévő ház felújításáról vagy új ház építéséről van szó, másrészt a gyermekek számától.

Az elemzésből az is kiderül, hogy a július óta elérhető falusi csok felpörgette az érintett 2 500 település lakáspiacát. Július és november között a szóban forgó településeken az eladó lakóingatlanok átlagára a kínálati piacon 13,5 millió forintot tett ki, ami 10 százalékos áremelkedésnek felel meg éves összevetésben. A drágulás érthető, mivel a kereslet is jelentősen megnőtt az érintett településeken.

Összességében 18 százalékkal nőtt tavalyhoz képest a falusi csokos lakóingatlanok iránti érdeklődések száma, egy-egy hirdetésre pedig még intenzívebben, 33 százalékkal többen érdeklődtek.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint jól mutatja a falusi csok hatását, hogy miközben július és november vége között a fővárosban és a vidéki nagyvárosokban csökkent a kereslet az előző évek azonos időszakához képest, addig a falusi csokos településeken kevesebb hirdetésre több érdeklődés érkezett.

Az országon belül a kereslet aránylag egyenlőtlenül alakul.

A legnépszerűbbek a Balaton melletti megyék, Veszprémben és Somogyban a falusi csokos településen érdeklődők 11-11 százaléka keresett ingatlanokat.

Pest megye szintén népszerű, az érdeklődések 10 százaléka ide irányul. Felkapottnak mondhatóak még a hevesi, borsodi és nógrádi falusi csokos községek is, a legkevésbé keresetteket Hajdú-Bihar, Csongrád és Békés adják.

Borítókép: Johnny Vigersten / Unsplash