Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Négy évbe telt, de félmilliárd dolláros pert sikerült elsimítania a Facebooknak

Négy éves huzavona ért véget azzal, hogy a Facebook megegyezett az ellene pert indító ZeniMaxszel. A két óriáscég egy VR-sisak miatt ugrott egymásnak, és egy ideig úgy tűnt, Zuckerbergék veszíteni fognak. Aztán végül megbeszélték – írja a Gamesindustry.

„Örülünk, hogy túlvagyunk ezen, és tovább építhetjük a VR jövőjét” – kürtölte világgá a Facebook, miután sikerült megegyezniük a cég ellen négy éve pert indító ZeniMaxszel. Ez a Facebook által felvásárolt Oculus VR miatt indított szabadalmi pert, egyik korábbi alkalmazottjuk ugyanis még úgy nyújtott technikai segítséget a startupot alapító Palmer Luckeynak, hogy a ZeniMax alkalmazásában állt.

Luckey startupja hamar felfutott, a Facebook megvette, majd a szóban forgó alkalmazott is átment oda VR-t fejleszteni

– egyébként pedig nem is akárkiről van szó, hanem a 3D-s képalkotásban, a szoftverfejlesztésben és a rakétatechnikában is elismert szakembernek számító John Carmackről, aki az id Software alapítójaként és technikai igazgatójaként került a ZeniMaxhez, miután az felvásárolta a sokáig független stúdiót.

Az Oculus VR Rift nevű sisakja végül 2016-ban jelent meg cirka 400 dolláros áron.

A négy éven át zajló perben a ZeniMax állt nyerésre, tavaly februárban 500 millió dolláros kártérítést ítélt meg a cégnek a bíróság, ezt viszont idén nyáron megfelezték, 250 millió lett belőle. Hogy pontosan miben állapodtak meg most a felek, az nem került nyilvánosságra, de úgy tűnik, mindenki elégedett. „Örülünk, hogy képviselték az álláspontunkat, és teljesen meg vagyunk elégedve az eredménnyel” – mondta a ZeniMax igazgatója, Robert Altman. Hozzátette:

„Mindig meg fogjuk védeni a szellemi tulajdonainkat.”

Oszd meg!