Üzlet

Ezért teszi össze állandóan az ujjait Angela Merkel, ezért tartja úgy a fejét Donald Trump

Kugler Ádám
2017. szeptember 22. 4 perc olvasás

A testbeszédünk nemcsak azt árulja el, hogy mit gondolunk valójában a másik emberről, de arról is világos képet ad, hogy mit gondolunk önmagunkról és milyen érzéseket táplálunk önmagunkkal szemben.

Ez a magunkról alkotott vélemény megmutatkozik a testtartásunkon, a gesztusainkban és a reakcióinkban is. A testünk egyfajta tükörképe a belső világunknak, a körülöttünk élő emberek pedig ezt a képet látják rólunk, így ez alapján is ítélnek meg.

Ha megfigyeljük a sikeres emberek (üzletemberek, üzletasszonyok, politikusok, sztársportolók, színészek stb.) testbeszédét, akkor nagyon sok hasonlóságot figyelhetünk meg. A gesztusaikkal nagyon erős és határozott üzenetet közvetítenek, ami így hangzik: „Bízom önmagamban, a képességeimben, a tudásomban, és hajlandó vagyok konfrontálódni másokkal, vagy megvédeni magam, ha a helyzet úgy hozza!” Ezek a kimondatlan üzenetek nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a külvilág magabiztosnak, céltudatosnak, dominánsnak vagy szinte már tévedhetetlennek látja őket.

Ismerjünk meg néhány ilyen gesztust!

A toronysisak

A toronysisak az egyik legmegbízhatóbb kézjele annak, hogy az illető maximálisan megbízik önmagában és a szavaiban. A leggyakoribb formája, amikor a kéz ujjainak hegye könnyedén a másik kéz ujjaihoz nyomódik, ezzel „toronysisak” alakzatot hozva létre. A magabiztos, vezető típusú személyek jellemzője ez a gesztus.

kug1

Steve Jobs „kedvenc” kéztartása. Jelentése: „Tudom, hogy mindent tudok!”

A magabiztos hölgyek is előszeretettel használják a toronysisak kéztartást azzal a különbséggel, hogy a kezeiket rendszerint alacsonyan tartják.

kug2

Angela Merkel a már-már névjegyévé váló kéztartásával.

Ugyan a toronysisak kéztartás nonverbális üzenete az, hogy az illető biztos önmagában és a szavaiban, ez természetesen nem jelenti azt, hogy igaza is van. A gesztus annyit tesz, hogy ő biztos magában, az, hogy valóban igaza van-e, már más kérdés.

 

Az ujj hegyeinek összeérintése

A magabiztos előadók használják előszeretettel az úgynevezett „ujjhegyek összeérintése” nevű gesztust, ami azt a kimondatlan üzenetet fogalmazza meg, hogy: „Tudom, hogy miről beszélek, de nem akarom rád erőltetni az akaratomat”.  Ennek a kéztartásnak az üzenete olyan erősen hat a hallgatóságra, hogy minden nyilvánosan fellépő előadónak (politikusoknak, előadóművészeknek, tanítóknak stb.) oktatják is. Ez a gesztus azonnali szimpátiát képes kiváltani a hallgatóság tudatalattijából azt az érzést keltve, hogy az előadó őszinte, biztos a szavaiban és nem akarja becsapni őket.

kug3

 

A hüvelykujj mutatása

A hüvelykujj mutatása határozottan a fölény, a magabiztosság és a jellem erősségének a jele. A határozott férfi testtartásához hozzátartozik a zsebből kikandikáló hüvelykujj, különösen olyan emberek társaságában, akiknek imponálni akar. A hüvelykujjak mutatásának rengeteg formája van, de a jelentés mindnél ugyanaz. „Nagyon jól érzem magam a bőrömben és a dolgok úgy alakulnak, ahogy szeretném!”

kug4

 

A megemelt áll

Az önmagukban bizonytalan emberek tudattalanul lehajtják a fejüket, hogy ezzel védelmet biztosítsanak az egyik legérzékenyebb pontjuknak, az állunknak és ezzel együtt a nyakuknak is. Ennek a mozdulatnak igen komoly negatív üzenete van, méghozzá az, hogy gyengének érzik magunkat. A főhajtás gesztusát mindenki felismeri, és a megadással azonosítja! A magabiztos emberek nem félnek feltárni sebezhető pontjaikat, és szinte felkínálják az állukat, amivel erőt és dominanciát kívánnak közvetíteni.

kug5

„Tessék, üssetek meg! El fogom viselni!”

A külsős szerzők nem a Forbes munkatársai, véleményük nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját.