Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ezekkel az új módszerekkel ellenőriz az adóhatóság – biztosra mennek

Az adóhatóság is felhasználja a technológiai újításokat. Az egyre bővülő adattenger, automatizált és szoftvervezérelt eszközök segítségével egyre hatékonyabbak.

Az elmúlt néhány évben az adóhatóság átalakította az ellenőrzési gyakorlatát. Először az automatikusan szoftvertámogatott eszközök bevezetésével rendelkezésre álló adatokat felhasználva, például EKÁER (Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer) és online pénztárgép, kisebb vizsgálatokkal szondáztatják az adózókat. Ha ez alapján valaki gyanús, csak akkor kezdenek mélyre ható ellenőrzésbe, amivel szinte mindig sikerrel járnak.

A tavalyi adóellenőrzések 92,5 százaléka ilyen rövidebb ún. jogkövetési vizsgálat volt, amelyeknek 36 százalékkal nőtt a száma egy év alatt. Azt, hogy ha mély vizsgálatba kezdenek, akkor biztosra is mennek, bizonyítja, hogy négy ilyen eljárásból három eredményes, a rövid jogkövetési vizsgálatoknál pedig csak tizennégy százalék. Érdekesség, hogy a feltárt jogsértések 90 százaléka az általános forgalmi adóhoz kapcsolódik.

A NAV az egyre bővülő adatvagyonának köszönhetően 2018-ban 117 107 ellenőrzést folytatott le és 257,7 milliárd forint adókülönbözetet állapított meg. A kiszabott bírságok összege pedig több, mint 198 milliárd forint volt.

Dr. Schütt Attila (a Deloitte adóosztályának menedzsere) szerint a jövőben egyre több szoftvervezérelt és automatizált eszköz bevezetésére lehet számítani az adóhatóságtól.

Advertisement

 

Nyitókép: Agence Olloweb / Unsplash

 

Az érdem azé, aki elkezdi, akkor is, ha az, aki folytatja, jobban csinálja.