Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Alyssa Stevenson / Unsplash

Ezek a leggyakoribb tévhitek a babaváró hitellel kapcsolatban

A Bank360 pénzügyi szakportál szakértői összegyűjtötték, hogy mik a leggyakoribb tévhitek a babaváró hitellel kapcsolatban.

A babaváró hitelt még februárban jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a gyermekvállalás és -nevelés támogatása érdekében. A 10 millió forintos hitel 2019. július elsejétől lesz majd igényelhető. A támogatás szabad felhasználású, és kamatmentes a fiatal házasoknak,amennyiben öt éven belül legalább egy gyermeket vállalnak. Három gyerek születése esetén az állam a teljes fennálló tartozást elengedi. Február óta a babaváró hitel feltételei sok ponton módosultak (vagy csak simán érthetőbbek lettek), mutatjuk a leggyakoribb tévhiteket.

1. Nem igényelhetünk babaváró hitelt, ha fel akarjuk venni (vagy már fel is vettük) a CSOK-ot

Nem igaz. A babaváró hitel akkor is igényelhető, ha a CSOK-ot már felvettük vagy tervezzük felvenni, a kettő nem zárja ki egymást. Az egyetlen akadályozó tényező az igénylés feltételein túl a jövedelemarányos törlesztés mutató lehet,

azaz, ha az egyik hitel törlesztőrészlete mellett a jövedelmünk már nem terelhető tovább a másik kölcsön törlesztésével.

2. Elég 180 napos vagy 2 éves TB jogviszony a babaváró hitel igényléséhez

Sajnos nem ez a helyzet: a CSOK-hoz képest szigorúbb feltételeknek kell megfelelni. A házaspár egyik tagjának rendelkeznie kell legalább három év folyamatos TB jogviszonnyal, ami származhat munkaviszonyból vagy felsőoktatási nappali tagozatos jogviszonyból. Legfeljebb 30 nap megszakítás lehet a jogviszonyok között, míg felsőoktatási jogviszony után 6 hónapon belül kell ismét biztosítottá válnunk.

3. A kezességvállalási díjat a törlesztés szüneteltetése alatt is kell fizetni

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megerősítette a Bank360-nak, hogy az éves 0,5 százalékos kezességvállalási díjat a törlesztőrészlet részeként kell fizetni, így azt sem kell a törlesztés szüneteltetése alatt fizetnünk.

4. Kamatmentes lesz a babaváró hitel, ha a baba megszületése után igényeljük

Nem. Ahhoz, hogy a felvételt követő öt év után is kamatmentes maradjon a hitel, a babának az igénylés után kell megszületnie. Fontos az is, hogy nem elég, ha a gyermek 2019. július 1. után születik, a születés előtt a hiteligénylést is be kell adni ahhoz, hogy érvényes legyen a kamatmentesség.

5. „Meg kell ígérni” három gyereket a hiteligényléshez

Ez sem igaz. Nem befolyásolja a hiteligénylést, hogy hány gyermekünk van és mennyit tervezünk, azaz akár gyermek nélkül is felvehetjük a kölcsönt. Nem kell erről nyilatkozni úgy, mint a CSOK-nál. Mindez akkor lesz fontos, ha szeretnénk kihasználni a kamatmentességet vagy később a tőketartozás elengedését. Ahhoz ugyanis, hogy kamatmentes maradjon a kölcsön, 5 éven belül születnie kell egy gyermeknek, a tartozás 30 százalékának elengedésére pedig egy második, a teljes adósság elengedésére pedig a harmadik gyerek megszületése után van lehetőség.

6. Úgy is felvehetjük a hitelt, ha a baba születése után terveztük az esküvőt

A törvény értelmében a babaváró hitelt csak házaspárok vehetik fel, tehát az igénylést is házaspárok adhatják le.

Ebből következik, hogy a kamatmentesség és a tőketartozás elengedése sem lehetséges, ha a gyermek házasságon kívül születik, például élettársi kapcsolatban.

Ugyanakkor nem vizsgálják, hogy mikor és hogyan kötöttünk házasságot. Ha ez külföldön történt, akkor a hiteligénylés előtt honosításra van szükség.

Borítókép: Alyssa Stevenson / Unsplash

Oszd meg!