Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Brian Yurasits / Unsplash

Ezek a cégek a világ legnagyobb műanyagszennyezői

A Coca-Cola felelős a világon a legtöbb műanyag hulladékért, írja sajtóközleményében a Greenpeace Magyarország Egyesület. A szervezet a Break Free From Plastic mozgalom friss jelentésére hivatkozik, mely globális szinten mérte fel a vállalatok műanyagszennyezését, 51 országban végeztek 484 szemétszedő akciót. Eredményeik alapján a szemét legnagyobb részét a Coca-Cola, a Nestlé és a PepsiCo csomagolóanyagai teszik ki.

Az akciót több mint 72 ezer aktivista végezte, összesen 476 427 műanyaghulladékot gyűjtöttek össze. A kezdeményezést a Fülöp-szigeteki Greenpeace-iroda koordinálta, a cél az volt, hogy a begyűjtött szemét vizsgálata alapján feltárják, mely nagyvállalatok járulnak leginkább hozzá a Földet elárasztó műanyagszennyezéshez.

Ezekben az országokban végzett gyűjtőakciót a Break Free From Plastic mozgalom

A Coca-Cola már tavaly is behúzta az első helyet, idén 37 országban összesen 11 732 műanyagdarabot gyűjtöttek be tőlük. A második a Nestlé, a harmadik a Pepsico lett. Az első tízbe került még (sorrendben):

az Unilever, a Mars (termékei például a Mars szelet, az M&M’s, Skittles, Snickers, Twix, Milky Way, de ők a Pedigree tulajdonosai is), a Procter & Gamble (Always, Bounty, Head&Shoulders, Pampers, Ariel stb.), a Colgate-Palmolive, a Philip Morris és a Perfetti Van Melle (ami a Chupa Chups nyalókák révén lehet ismerős).

A leggyakrabban előforduló műanyag szemét zömét a zacskók és a PET-palackok adják.

Bár mind a Coca-Cola, mind a Nestlé és a Pepsico ajánlottak megoldásokat a műanyagválság felszámolására, Von Hernandez, a Break Free From Plastic globális koordinátora szerint ezek csak álmegoldások, hiszen a műanyag papírral vagy bioműanyaggal való kiváltása továbbra is az eldobható kultúrát erősíti a fenntartható, újrahasználaton alapuló gazdaság támogatása helyett. Pedig ez utóbbi nem is annyira ördögtől való: egy 2018 végi reprezentatív közvélemény-kutatás szerint a budapestiek 75 százaléka a betétdíjas, visszaváltható palackokat választaná az egyszer használatos palackok helyett.

A jelentés kitér arra is, mely országok adták a leglelkesebb műanyaggyűjtőket:

Tajvan több mint 31 ezer önkéntessel, Indonézia 7500-zal, Bhután pedig 5300 fővel vett részt az akcióban.

A legtöbb műanyagot Nigériában gyűjtötték össze (közel 128 ezer darabot).

Borítókép: Brian Yurasits / Unsplash

Megmarad-e az első csomagolásmentes bolt? Elvetemültség is kellett az induláshoz

A föld diktál nekik, nem a fogyasztói igények – egy különös borászat története

 

"Az oligarcha szó csak arra jó, hogy megsértsenek vele embereket."

 
Csányi Sándor, a leggazdagabb magyar