Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ez is magyar ötlet: rendelj magadnak enni, és segíts vele máson!

A teljes bevételük 20%-át rászorulóknak adja az egyetemisták által indított fairfood.hu.

Igaz, hogy még otthon élnek a szüleiknél, de két huszonéves egyetemista már azon dolgozik, hogy az adományozást belecsempéssze az emberek hétköznapjaiba.

Látszik, hogy még nem igazán tudnak mit kezdeni a helyzettel, kicsit megszeppenve követik a fotós utasításait – Hermann Sebastian és Réti Bálint még csak 24 évesek. Nincs még saját irodájuk sem, a H13-ban találkoztunk.  Decemberben rajtoltak a jótékony ételrendelő szolgáltatásukkal, a fairfood.hu-val.

Sebastian és Bálint már több mint tíz éve barátok, az első “bizniszüket” 12 évesen csinálták, amikor paintballozáskor rájöttek, hogy olcsóbban kijönnének, ha többen mennének – úgyhogy beszervezték a fél iskolát, és kerestek némi plusz pénzt ezzel.

Az egyetem alatt Bálint jogot, Sebastian közgazdaságtant tanult. Sebastian szakdolgozatát egy saját maga alapította startupról írta, de az befuccsolt  – 2013-ban online asztalfoglalási lehetőséget akart eladni kocsmáknak és éttermeknek, de akkor még nem volt rá vevő senki.) Bálint sokat mozgott szociális közegben itthon és külföldön is, foglalkozott esélyegyenlőséggel, egy beszélgetés alatt merült fel a jótékonyság és ételrendelés összekapcsolásának ötlete.  

dscf9427

Réti Bálint és Hermann Sebastian – Fotó: The Orbital Strangers Project

“Azt lehetett látni, hogy 2014-ben, amikor a FoodPanda megvette a Netpincért, a szolgáltatások jutaléka durván megugrott, húsz százalék fölé ment.  Sokan próbálkoztak belépni ebbe a körbe, de nem tudtak, mert egyszerűen nem sikerült magukat megkülönböztetniük a nagy szolgáltatóktól. Bálinttal akkoriban beszélgettünk erről, meg a szociális vonalról, és rájöttünk, hogy mi tudnánk értéket behozni a piacra.”- mondja Sebastian. “A célunk, hogy minél egyszerűbben belenyomjuk az emberek fejébe, hogy gondoljanak másokra is. A legegyszerűbb az ételrendelés, mert gyakran rendelnek. Nem kerül többe, nem kell többet kattintani, de mégis segítettél, és nem csak bele a vakvilágba, hanem kommunikáljuk azt, hogy pontosan kinek és mire megy a pénz.

“Engem nagyon zavart, hogy Magyarországon bennünk van ez a posztszocialista gondolkodás, hogy még magamért sem vagyok felelős, nemhogy másért, mert ott az állam, és az majd megoldja, ha gond van – mondja Bálint. ”Nyilván az állam lerakja a kereteket, de ennyi, saját magamért én vagyok a felelős, de egymásért is felelősek vagyunk. Nyugaton ez működik! Havonta adományoznak, de Közép-Kelet-Európában ez nincs benne az emberekeben. Mi ezen akarunk változtatni.”

fairfood

 

A fairfood nem az ételek árára tesz rá plusz összeget, hanem az éttermektől származó bevétel 20%-át adja oda alapítványoknak. “A jutalékunk így is sokkal kisebb, kábé fele a nagy online ételrendelő cégekének”. – mondja Sebastian.

Decemberben indultak, havi tematikus kampányokkal. Az első a Bethesda gyermekkórház volt, most a Csak Egyet Alapítványnak gyűjtenek. Kunszabóné Pataki Anna, az alapítvány igazgatója elmondta: általában nehéz új támogatókat találni, ezért is örültek annak, hogy a fairfood.hu csapata felkereste őket. “Nagyon motiváló, amit a fiúk csinálnak”. A céljuk az, hogy az adományból megjavíttassák az alapítvány székeit. 

dscf9450_02

“Egyébként erre nagyon oda kell  figyelnünk, mert sok kamualapítvány van, nekünk pedig a hitelességünk a legfontosabb most, szóval mindenkit le kell ellenőriznünk, mielőtt gyűjteni kezdünk nekik. Olyan helyek vannak, hogy nem hiszed el, most például egy hajléktalanokat segítő alapítványhoz mentünk el, az igazgató ott ült egy asztalnál a többi hajléktalan között, napi 14 órát dolgozik, majdnem elsírta magát, amikor mondtuk, hogy segítenénk.”

A projektben rajtuk kívül még két fő (Döbrentey Csaba, Kórosi Gergő) dolgozik, valamint már van két gyakornokuk is.

 

Mennyibe került az indulás?
Fejlesztésekkel együtt kb. 3 millió

Honnan volt rá pénz?
Korábbi megtakarítások, szülők,  inkubátorprogram


Mikor fog megtérülni?
1-1,5 év (szerintük)

Mennyi ételrendelés kell ehhez?
Napi 500 db.

Mekkora az átlagos forgalom a budapesti ételrendelésekben naponta?
12 000 rendelés /nap

 


Exit lesz, vagy megtartják?
Meg akarják tartani

 

 

Oszd meg!