Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Exkluzív: közel 20 milliárd forintos befektetést kap a legforróbb magyar startup, a Bitrise

Az amerikai Insight Partners vezetésével az év legnagyobb tőkebefektetését húzta be a magyar Bitrise. 

Frissítés – az üzlet háttere:

60 millió dolláros (19,8 milliárd forintos), ún. Series C befektetési kört zárt a mobilalkalmazás-fejlesztőknek platformot építő magyar Bitrise – közölte a társaság a Forbes.hu-val. A kört a neves amerikai Insight Partners vezette, de a korábbi befektetők is csatlakoztak.

Ez eddig az idei év legnagyobb tőkebevonása, amit magyar startup összehozott. 

A világ egyik legnagyobb és legsikeresebb kockázati tőkebefektetője szállt be ezzel a Budapesten, San Franciscóban, Bostonban, Londonban, és pár hónapja Japánban is irodát üzemeltető IT-startuphoz. Az 1955-ben alapított, New York-i székhelyű Insight Partners több mint 400 vállalatba fektetett be és 30 milliárd dollárnyi beruházást tudhat maga mögött.

„A Bitrise nyolc évvel ezelőtti alapítása óta készül a mobil növekvő térhódítására: mobiltelefonjaink világszerte elsődleges kommunikációs, szórakozási, és kereskedelmi eszközzé váltak, és a Bitrise képessé teszi a vállalatokat arra, hogy lépést tartsanak az egyre gyorsabb változásokkal és a rengeteg innovációval. Szolgáltatásukat kifejezetten mobil alkalmazásokra tervezték, és a cég mára piacvezető a Mobile DevOps világában. Megtiszteltetés számunkra, hogy a Bitrise partnereivé válhatunk és izgatottan várjuk a további növekedésüket” – mondta Josh Zelman, az Insight Partners alelnöke a friss befektetésükről.

Josh Zelman, az Insight Partners alelnöke – a BuzzFeed adatelemző csapatától igazolt át 2015-ben a befektetőcéghez, korábban az adatalapú döntéshozatallal foglalkozott itt.

Ashton Kutcher pénze (is) jó helyen van

A Bitrise a mostani befektetés előtt összesen 29,5 millió dollárt (9,7 milliárd forint) tőkét vont be angyalbefektetőktől illetve intézményi szereplőktől a megelőző (Series A és B) körökben – nevezetesen a Partech-től, a Zobito-tól, a H14-től, valamint az OpenOcean-től, a Y Combinator-től és a Fiedler Capitaltól. Invesztált még a cégbe Fehér Gyula, a Ustream ex-vezetője, az Oktogon Ventures társalapítója és Ashton Kutcher, a hollywoodi színész-befektető is.

Az új befektetéssel közel 90 millió dollárt, azaz majdnem 30 milliárd forintot ér el az általuk eddig bevont tőke.

A Bitrise korábban is beszélt róla a Forbesnak, hogy célja, hogy évente duplázza bevételeit, Birmacher Barnabás CEO megerősítette a Forbes.hu-nak, hogy ezt most is sikerült elérniük.

Megfuttotak a mobilappok, de nem készültek fel arra, hogy hosszú távon jövedelmezőek legyenek

A 2014-ben alapított Bitrise olyan szolgáltatást fejleszt, mely könnyebbé és hatékonyabbá teszi a mobilalkalmazás-fejlesztők életét. Automatizálja a fejlesztési folyamat nagy részét, ezáltal pénzt, időt és erőforrást spórol a mobilalkalmazást üzemeltető cégeknek, illetve maguknak a fejlesztőknek is.

Az elmúlt évben a cég nemcsak a bevételét duplázta meg, hanem a szolgáltatásuk sebességét is: a Gen2 nevű újgenerációs infrastruktúrájuknak köszönhetően egyes klienseiknél akár 60 százalékkal gyorsabbá vált a szoftverfejlesztési folyamat.

Céljuk, hogy széleskörűen kiépítsék azokat az eszközöket, folyamatokat és gyakorlatokat, amelyek meghatározzák majd az appfejlesztés következő 10 évét.

A covid alatt számos iparág, szektor digitalizációja pörgött fel, eszközre lebontva pedig a mobil lett az egyik legfontosabb platform. Elég csak belegondolni: a nagybevárlástól a kripovaluta befektetésig ma már minden könnyedén elérhető az okostelefunkon.

„Jelenleg a mobilvállalatok top 1%-ának csak töredéke van felkészülve arra, hogy hosszú távú jövedelmező legyen” – mondta Birmacher Barnabás, a Bitrise vezérigazgatója és társalapítója. „A legújabb befektetésünk lehetővé teszi, hogy továbbra is azért a célért dolgozzunk, amit az első nap tűztünk ki magunknak: a Bitrise-nak köszönhetően a mobilapp-cégek ahelyett, hogy komplex szoftverek használatának elsajátításával bajlódnának, úgy érhetnek el sikereket, hogy közben magára az app fejlesztésére, a kreativitásra és a felhasználók előtérbe helyezésére fókuszálhatnak.”

Birmacher Barnabás, a Bitrise társalapító-CEO-ja. Fotó: Sebestyén László

Otthont építenek a mobil ökoszisztéma fejlesztőinek

Az általuk fejlesztett szolgáltatás szinte teljesen testreszabható, legyen szó Android, iOS, vagy bármelyik másik mobilplatformról.

Jelenleg a Bitrise az egyetlen olyan platform a világon, ami a mobilalkalmazás-fejlesztés teljes folyamatát lefedi és amely képes akár nagyvállalati felhasználók igényeihez is igazodni.

Nem véletlen, hogy mára több mint 100 ezer mobilfejlesztő veszi igénybe a szolgáltatásukat, és olyan cégek munkáját segítik, mint a Mozilla, Virgin Mobile, Marks & Spencer, Wise, Sixt, Philips Hue vagy a Duolingo.

A most behúzott befektetés segítségével a jövő év végére a jelenlegi 160 főről több mint 300 fő fölé terveznek nőni. Két legnagyobb piacukhoz, az USA-hoz és az Egyesült Királysághoz lassan felzárkózik Japán, ahol nemrég irodát is nyitottak. Távlati céljuk, hogy három-négy éven belül az amerikai techtőzsdére, a NASDAQ-ra vigyék a Bitrise-t, ehhez 100 millió dolláros bevétel a küszöb.

Benei viktor, Balla Dániel és Birmacher Barnabás – a Bitrise alapító csapata. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers

Kultúrát is építenek, nemcsak céget

Az alapítók azonban nemcsak céget, hanem kultúrát is építenek, Birmacher Barnabás korábban a Forbes.hu-nak adott inerjújában hosszabban is beszélt arról, miért gondolják úgy, hogy a hosszú távú növekedés egyik motorja is lehet ez. 

Ezt az építkezést most hivatalosan is elismerték. A Bitrise az első magyar ún. Workhuman-minősítéssel rendelkező cég. Ez azt jelenti, hogy a Workhuman emberi erőforrásokkal foglalkozó cég kilenc kategóriában végzett felmérése során kiemelkedően jól teljesítettek, és mint „humánus munkahely” lehetővé teszik és arra ösztönzik az alkalmazottakat, hogy a legjobbat nyújtsák.

A Bitrise-t Birmacher Barnabás (CEO), Benei Viktor (CTO) és Balla Dániel (CPO) alapította 2014-ben. A cég 2019-ben és 2021-ben is első helyen végzett a Forbes legforróbb magyar startupok listáján, Benei Viktor pedig idén az amerikai Forbes technológiai tanácsadó testületének is tagja lett. 

Oszd meg!