Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Exkluzív: 8 millió dollárt kap a magyar startup, ami segít elrendezni a gondolatainkat

Orosz Bálint új startupja, a Craft egy 8 millió dolláros, ún. Series A befektetési kört zárt le – tudta meg a Forbes.hu. A cég a Forbes friss, legforróbb magyar startupok listáján is szerepel. 

A Craft egy újgenerációs, már kifejezetten érintőképernyős eszközökre fejlesztett dokumentum-szerkesztő alkalmazás, ami nemcsak jegyzetelni segít, de könnyedén elrendezhetjük, csoportosíthatjuk vele ötleteinket, gondolatainkat. A fizetős felhasználók pedig már komolyabb kollaborációban is dolgozhatnak a segítségével. 

A startup most egy összesen 8 millió dolláros befektetési kört zárt le, amit Európa vezető, korai fázisú befektetőcége, a Creandum vezetett, és olyan szereplők társultak hozzá, mint az Inreach Ventures vagy Gareth Williams, a Skyscanner alapítója. Orosz Bálint (borítóképünkön) már túl van egy exiten, a társaival alapított Distinction nevű alkalmazásfejlesztő cégét a repjegyfoglaló-oldalt gründoló és üzemeltető skót Skyscanner vásárolta fel. Maga a Skyscanner is exitált már, a kínai Ctrip vásárolta fel 2016-ban. Orosz 2019-ben vágott bele a mostani cégébe.

A Craft küldetése, hogy segítse felhasználóit az írásban, alkotásban, gondolkodásban, a gondolatok strukturálásában, együttműködésben, hogy a munkájuk így hatékonyabb és kreatívabb legyen. Tipikusan azt a korosztályt célozzák, akik már az érintőképernyős eszközeiken (okostelefon, tablet) szocializálodtak.

Orosz kiemelte a Forbes.hu-nak, hogy a céljuk az, hogy olyan platformot hozzanak létre, ami ezeken az eszközökön is könnyű, élményszerű munkát tesz lehetővé, és meglehetősen nagy az „átjárhatósága”: könnyedén összeköthető bármilyen email-klienssel, tartalomszerkesztő-rendszerrel (CMS), akár rivális dokumentum-szerkesztőkkel, mint a Google Docs vagy bármilyen más, egyéb API-val.

A most bevont tőke a termékfejlesztés gyorsítására megy és arra, hogy az alkalmazást minél több más megoldásba lehessen integrálni.

Jelenleg csak az Apple ökoszisztémát fedik le, de hamarosan jön a Windows-felhasználók számára is elérhető webeditorjuk, ami tovább bővíti a kollaborációs lehetőségeket. 

A Craft alkalmazást tavaly novemberben adták ki, azóta jelentősen tudta növelni felhasználói számát, aktív közösséget épített ki. A Craft exkluzív sztorija itt olvasható

Orosz Bálint a következő Zoom-ot akarja megépíteni, és most kapott rá 2,5 milliárdot

A Creandum rövid időn belől másodszor fektet magyar cégbe, egy hónappal ezelőtt a SEON Technologies-ba szálltak be, 2018-ban pedig a Shapr3D-be.

A Craft, a Shapr3D és a SEON is szerepel a Forbes friss listáján, melyen a legforróbb magyar startupokat gyűjtöttük össze. 

Borítókép: a Craft alapítója, Orosz Bálint. Fotó: Orbital Strangers

 

 

Oszd meg!