Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Megörült a tőzsde, hogy a hánykolódó kínai ingatlanóriás elektromos járművekben látja a jövőjét

Hétfőn erősödtek az Evergrande részvényei, miután a több mint 300 milliárd dollárnyi adósságot felhalmozó kínai ingatlanbefektető elnöke, Huj Ka-jan úgy nyilatkozott, hogy tíz éven belül egyre növekvő elektromosjármű-divíziójára helyezheti a hangsúlyt – számolt be róla a Reuters.

Az Evergrande részvényei hat százalékot, az elektromos járművekért felelős csoportjáé, a China Evergrande New Energy Vehicle Groupé 17 százalékot ugrottak hétfőn, még ha utána valamelyest konszolidálódtak is a papírok értékei.

Az Evergrande járműosztályát 2019-ben alapították, jóllehet azóta sem adtak még el egyetlen autót sem, de még csak nem is villantottak semmilyen autómodellt.

Az ingatlanóriásról épp pénteken írtuk meg a Forbes.hu-n, hogy kifizette dollárkötvényei utáni kötelezettségeit, egészen pontosan 83,5 millió dollárt. A kifizetés eredetileg szeptember 23-án lett volna esedékes, ám a vállalatcsoport akkor elmulasztotta a kamatok folyósítását. Ezt követően kezdetét vette egy 30 napos türelmi időszak, amelynek napokon belüli leteltével az Evergrande törlesztési csődbe került volna.

A pénteki kifizetést is pozitívan fogadta a hongkongi tőzsde, még ha előtte egy nappal be is zuhant az árfolyam, miután kiderült, hogy a cég ingatlanszolgáltatásokkal foglalkozó részlegének 2,6 milliárd dolláros áron tervezett eladása mégsem valósult meg.

A kínai gigacég csődközeli helyzetéről és annak lehetséges következményeiről korábban itt írtunk.

Borítókép: Creative Commons

Oszd meg!