Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ever Given: még mindig a Szuezi-csatornánál vesztegel az óriási hajó, megy a vita a kártérítésen

Túl gyorsan hajózott a csatornában az Ever Given márciusi balesetekor, de ezért nem terheli felelősség az egyiptomi hatóságokat. A Szuezi-csatorna felügyelete 550 millió dolláros kártérítést követel az Ever Givent tulajdonló cégtől.

Túl gyorsan hajózott a csatornában az Ever Given márciusi balesetekor, de ezért nem terheli felelősség az egyiptomi hatóságokat, derült ki a hajóról szól legfrissebb hírből.

Március egyik legfelkapottabb sztorija volt a Szuezi-csatornában keresztbe álló, ezzel a világkereskedelmet megakasztó konténerhajó, az Ever Given esete. A március 23-ától hat napig tartó veszteglés során becslések szerint majdnem tízmilliárd dollárnyi értékű áru is beragadhatott a Szuezi-csatornába, több hajó hamarosan alternatív útvonalakat kezdett keresni.

Habár a panamai zászló alatt hajózó monstrumot sikerült kiszabadítani, az továbbra sem hagyhatta el a csatornát.

Dollárszázmilliós kártérítés jöhet

Az eset után komoly kártérítési és biztosítási viták kezdődtek, hogy megtalálják, ki az elsőszámú felelős a balesetért. Úgy tűnik, az egyiptomi hatóságokat ki lehet zárni: a UK Club biztosítótársaság vizsgálata ugyanis arra jutott, hogy az Ever Given túl gyorsan hajózott a csatornában, mielőtt elakadt, a Szuezi-csatorna felügyelete (SCA) azonban figyelemmel követte és ezért nem terheli őket felelősség.

 Az SCA eleinte 916 millió dolláros kártérítést követelt a hajó japán tulajdonosától, a Shoei Kisentől. Azóta lejjebb adta a hatóság az igényeit, és már 550 millió dollárral is megelégedne, amiben 200 millió dollárt a hajó elengedésének költsége tenne ki.

A Shoei Kisen és biztosítója egyébként elismerte, hogy a hatóság jogosan követel pénzt, de rosszallásukat fejezték ki a hajóval és kapitányával kapcsolatos állítások miatt, miszerint az egyedüli felelősség a kapitányukat terheli, illetve az 550 millió dolláros kártérítést is túl magasnak tartják, valamint vitatják az Ever Given további csatornában tartásának jogosságát.

Oszama Rabie, az SCA vezetője korábban elmondta, az Ever Given 25 kilométer per órás sebességgel haladt a csatornában, ami 8-9 kilométer per órával haladja meg a megfelelő sebességet, emellett szerinte nem a megfelelő zászlót használta gyorsasága mutatására és hogy akár el is kerülhette volna, hogy a csatornán keresztül utazzon.

Borítókép: Robert Schwemmer / Wikimedia

Oszd meg!