Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (b) és Csányi Péter, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese megállapodást ír alá a balatonfüredi Infotér Konferencián 2021. október 19-én. A szuperszámítógép fejlesztését célzó megállapodás keretében a legkorszerűbb, mesterséges intelligencián alapuló öntanuló magyar nyelvi modell fejlesztése valósul meg, amely egyebek mellett a telefonos ügyfélszolgálatokon képes kezelni akár teljes banki folyamatot. MTI/Krizsán Csaba

Európa legokosabb szuperszámítógépét építi meg a kormány és az OTP

Európa legnagyobbja lesz és magyarul is tud majd az OTP és a magyar állam által fejlesztett szuperszámítógép. Jövőre már működhet is. 

Európa legnagyobb szuperszámítógépének fejlesztésébe kezd az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és az OTP Bank – jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kedden, Balatonfüreden az Infotér konferencián.

A mesterséges intelligencián alapuló öntanuló magyar nyelvi modell a magyarul bevitt adatokat képes lesz a mindennapi élet több területein is alkalmazni, például az oktatásban, a kutatás-fejlesztésben, a piaci szektorban, de az OTP esetében például telefonos ügyfélszolgálatokon képes kezelni akár teljes banki folyamatot is.

A számítógépek jövő év közepén kezdik meg működésüket. Állami szereplők, egyetemek valamint a kis- és közepes vállalkozások számára is elérhetővé kívánják tenni a műveleti kapacitásait. Erről az OTP részéről Csányi Péter, az informatikáért felelős vezérigazgazó-helyettes írt alá szándéknyilatkozatot a miniszterrel. Csányi arról is beszélt az eseményen, hogy nem félnek felvenni a versenyt a nagy technológiai cégekkel.

Mi ez és mire jó?

A szuperszámítógépek hatalmas memóriával és műveleti kapacitással vannak felvértezve, a kategória belépési szintje is ezerszer nagyobb teljesítményre képes, mint egy átlagos asztali számítógép, és akkor még nem beszéltünk igazi csúcspéldányokról. Tavaly hozták működésbe

Japánban a Fugaku névre keresztelt szuperszámítógépet, amely processzorai összesen 7,3 millió maggal rendelkeznek (egy átlagos gép 4-8 magos), 4752 terabájt memóriával, ami összesen 415,5 petaFLOPS sebességgel dicsekedhet.

Magyarországon a Debreceni Egyetem rendelkezik ennél jóval szerényebb géppel, de az Országos Meteorológiai Szolgálatnak is van egy Apollo-típusú gépe az időjárás modellezésére.

A kormány célja, hogy a magyar lakosság egy százalékát kiképezzék a mesterséges intelligenciában való jártasságra.

Az impresszív cél eléréséért azért még dolgozni kell, ha abból a miniszteri tájékoztatásból indulunk ki, hogy „videóalkalmazások valamint oktató videók készülnek” a lakosság számára.

Borítókép:  Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Csányi Péter, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese megállapodást ír alá a balatonfüredi Infotér Konferencián 2021. október 19-én. A szuperszámítógép fejlesztését célzó megállapodás keretében a legkorszerűbb, mesterséges intelligencián alapuló öntanuló magyar nyelvi modell fejlesztése valósul meg. MTI/Krizsán Csaba

Oszd meg!