Találkoztam a világ leggazdagabb magyar emberével

Kint meleg van, nehéz és párás idő. Bent hűvös és csend. 25 óra utazás, egy éjszaka és egy papírtányéron felszolgált amerikai reggeli (bagel, nagy pohár gyenge kávéval) áll mögöttem. Az […]

cover_1_new_2017_nov_peterffy

Bővebben

A borítóképen KAtona Bence, az állami hátterű Hiventures befektetési alap vezérigazgató-helyettese beszél egy korábbi startup-rendezvényen Budapesten. Fotó: Sebestyén Tamás (Flow PR).

EU-s források nélkül lefulladt a magyar kockázatitőke-ipar

Oszd meg!

Hogy a magyar beruházások mennyire kitettek a beáramló EU-s forrásoknak, az nem újdonság, az ugyanakkor megdöbbentő, hogy a kockázatitőke-befektetések gyakorlatilag kifulladtak az Unió által indított és tavaly lezárult Jeremie-program után.

A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) 2016. évi jelentése szerint tavaly Magyarországon 97 befektetésen keresztül 87 vállalat részesült összesen 12,1 milliárd forint összértékű kockázati- és magántőke-befektetésben ( a kettő nem ugyanaz, a befektetések túlnyomó részt a kockázati tőkéből valósultak meg). Tavaly májusban véget ért a Jeremie alapok befektetési időszaka, 2016-ban mégis ők voltak a legaktívabb befektetők; a tőkebefektetések értékének 84 százalékát adták. 

Ha nem árultuk volna el előre, mikor ért véget a Jeremie alapok befektetési időszaka, a bevezető után erre a grafikonra pillantva valószínűleg a legtöbben meg tudták volna tippelni.

A HVCA szerkesztőségünkhöz eljuttatott éves jelentéséből kirajzolódó legfontosabb trendek: 

  • 87 vállalat részesült összesen 97 befektetésben.
  • 12,1 milliárd forint volt a kockázati-és magántőke befektetések összértéke.
  • A befektetők leggyakrabban a start-up fázisban lévő cégekbe fektettek -51 befektetés, 9,5 milliárd forint összértékben.
  • A befektetők 3 legkedveltebb szektora: üzleti és ipari szolgáltatások, IT & elektronika, fogyasztói szolgáltatások.
  • Az átlagos befektetési összeg 145 millió forint volt.
  • 37 vállalat részesült minimum 100 millió forintban
  • A legnagyobb öt tranzakció az összes befektetett tőkének közel 24 százalékát biztosította és az 5 legaktívabb alaphoz köthető a befektetések közel 57 százaléka.
  • Májusban lejárt a Jeremie befektetési időszak-mégis a Jeremie alapok voltak a legaktívabbak; összesen 10,1 milliárd forintot fektettek 61 cégbe; ez a tőkebefektetések 84 százalékát jelenti.

 

2016-ban 12,1 milliárd forint volt a kockázati- és magántőke-befektetések értéke, ez 2015-ben 31,8 milliárd volt, a visszaesés 62%-os. A két év között a különbség, hogy míg 2015-ben a Jeremie-alapok egész évben befektethettek, és a legtöbbjüknek volt is erre még pénze (a Forbes akkori felmérése szerint), 2016-ban csak május végéig realizálhattak befektetéseket az alapok. A tranzakciók fel is pörögtek, de a források ezek után elapadtak. A brutális visszaesés jól látszik. A HVCA összegzése szerint a tavalyi évben a tranzakciók 97%-a az első félévben realizálódott.

Az ügyletek átlagos mérete a 2015-ös évi 274 millió forintos átlag után 145 millió forint volt tavaly. Míg 2015-ben a legnagyobb öt tranzakció az összes befektetett tőke közel 20 százalékát tette ki, addig 2016-ban a 24 százalékát.

Eddig az EU segített, most a magyar állam ad pénzt 

A tranzakciók egyenlőtlenül oszlottak meg a negyedévek között; az év második negyedéve volt a legerősebb, ekkor 59 kockázati tőkebefektetés zárult, illetve egy magán tőkebefektetésre és 3 kiszállásra is sor került – írja a HVCA.

Az alapok befektetői összetételét vizsgálva az látszik, hogy a 15 Jeremie-alap zárta a legtöbb tranzakciót: tavaly összesen 10,1 milliárd forintot invesztáltak 61 társaságba. Az átlagos Jeremie befektetési összeg 166 millió forint volt. 1,9 milliárd forintot az állami hátterű alapok fektettek be mindösszesen 21, jellemzően start-up vállalkozásba.

2016-ban az összes tőkebefektetés 36 százaléka irányult az üzleti és ipari szolgáltatásokba, 17 százalékot az IT& elektronika-, míg 13 százalékot a fogyasztói szolgáltatásokkal foglalkozó vállalkozásokba fektettek be.

2016-ban két új alapot hoztak létre, mindkettő állami háttérrel, mindösszesen 16 milliárd tőkével – ez utóbbi az Eximbankhoz köthető, a furcsa pályáztatásról korábban a Forbes is írt. Két további alapot is bejelentettek, ezek 2017 elején kezdhetik meg működésüket. Ez utóbbi kettőt is állami hátterű alapkezelő menedzseli 16 milliárd, illetve 50 milliárd tőkével – ezek pedig a Jeremie-programot is felügyelő MFB-hez köthető, a Hiventures céljairól és elképzeléseiről itt írtunk bővebben.

A borítóképen Katona Bence, az állami hátterű Hiventures befektetési alap vezérigazgató-helyettese beszél egy korábbi startup-rendezvényen Budapesten. Fotó: Sebestyén Tamás (Flow PR). 

Olvasd el Üzlet rovatunk további cikkeit!
Ezeket láttad?
Címkefelhő