Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Esély: gyermekotthonokba mennek programozást tanítani

Gyermekotthonban élő fiatalok IT-oktatását segíti a Google és a Technológiai Oktatásért Alapítvány.

Az alapítvány működteti a Skool projektet is, amelyben kifejezetten lányokat tanítanak programozni. A mostani, a Google 87 millió forintos támogatásával induló program tíz héten keresztül gyermekotthonban élő 6-18 éves fiatalokat tanít majd. A KódKlub elnevezésű projekt keretében az alapítvány ingyenes technológiai foglalkozásokat tart majd a kiválasztott gyermekotthonokban élő fiataloknak, akik sikeres fejlesztőcégek irodáiba is ellátogathatnak, hogy megismerjék a programozók munkáját. Tavasszal és ősszel 8 budapesti és vidéki otthon közel 100 fiataljának segítenek majd elsajátítani a programozás alapjait, ezzel is támogatva továbbtanulási és elhelyezkedési lehetőségeiket.

img_0809

 

A foglalkozásokat a Technológiai Oktatásért Alapítvány vezető oktatói által képzett tanárok tartják majd, akik az úgynevezett Train The Trainer programon keresztül

a szakmai és módszertani tudás megszerzése mellett egy érzékenyítő, kifejezetten a hátrányos helyzetű gyermekek oktatására kifejlesztett tréningen is részt vesznek.

A program célja, hogy élvezetes tanulási folyamatokkal és sikerélményekkel a fiatalok személyes és szociális kompetenciáit egyaránt fejlesszék, és egyúttal a fiatalok önbizalmát is növeljék. A KódKlub foglalkozásokon hasznos és szerethető tudást kapnak a diákok: játékos formában ismerkednek meg a programozás alapjaival, és a tananyagban szerepet kap a játékfejlesztés, a mobil alkalmazások fejlesztése, és a webfejlesztés is.

img_8869-copy

A gyermekotthonokban úgy élnek a gyerekek, mint egy nagycsaládban. A hátrányok, különbségek abból adódnak elsősorban, hogy a gyermeklétszám nagyobb, és a különböző családi, illetve családon kívüli hátterük is más. A nevelők, gyermekfelügyelők feladatai nagyon sokrétűek, minden kötelezettséget ellátni olykor emberpróbáló megterhelés. Minden gyermeknek a megfelelő módon történő segítése olykor megoldhatatlan feladatot jelenet, bármennyire is a jó szándék és az igyekezet magas fokát tapasztaljuk a kollégáktól. Ezért a gyerekek fejlődésének megsegítésére olyan kezdeményezésekre van szüksége, mely besegít ebbe a „családba” nevelésbe, elviszi közvetlenül a gyerekekhez a tanulási lehetőségeket, így segítve, hogy minden gyerek a neki megfelelő legjobb lehetőséget megkaphassa.

Minden olyan kezdeményezés, mely nyitottabbá teszi számukra a világ megismerését, hozzásegíti őket, hogy ahhoz, hogy majdan kikerülve a társadalomba, egyenértékű, magabiztos személyiséggel rendelkezzenek” – mondta el a Forbes.hu kérdésére Kövesdy Katalin, a Cseppkő Óvoda igazgatója.

(A fotók az alapítvány Skool projektjén készültek.)

 

 

 

Oszd meg!