Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Esély: gyermekotthonokba mennek programozást tanítani

Gyermekotthonban élő fiatalok IT-oktatását segíti a Google és a Technológiai Oktatásért Alapítvány.

Az alapítvány működteti a Skool projektet is, amelyben kifejezetten lányokat tanítanak programozni. A mostani, a Google 87 millió forintos támogatásával induló program tíz héten keresztül gyermekotthonban élő 6-18 éves fiatalokat tanít majd. A KódKlub elnevezésű projekt keretében az alapítvány ingyenes technológiai foglalkozásokat tart majd a kiválasztott gyermekotthonokban élő fiataloknak, akik sikeres fejlesztőcégek irodáiba is ellátogathatnak, hogy megismerjék a programozók munkáját. Tavasszal és ősszel 8 budapesti és vidéki otthon közel 100 fiataljának segítenek majd elsajátítani a programozás alapjait, ezzel is támogatva továbbtanulási és elhelyezkedési lehetőségeiket.

img_0809

 

A foglalkozásokat a Technológiai Oktatásért Alapítvány vezető oktatói által képzett tanárok tartják majd, akik az úgynevezett Train The Trainer programon keresztül

a szakmai és módszertani tudás megszerzése mellett egy érzékenyítő, kifejezetten a hátrányos helyzetű gyermekek oktatására kifejlesztett tréningen is részt vesznek.

A program célja, hogy élvezetes tanulási folyamatokkal és sikerélményekkel a fiatalok személyes és szociális kompetenciáit egyaránt fejlesszék, és egyúttal a fiatalok önbizalmát is növeljék. A KódKlub foglalkozásokon hasznos és szerethető tudást kapnak a diákok: játékos formában ismerkednek meg a programozás alapjaival, és a tananyagban szerepet kap a játékfejlesztés, a mobil alkalmazások fejlesztése, és a webfejlesztés is.

img_8869-copy

A gyermekotthonokban úgy élnek a gyerekek, mint egy nagycsaládban. A hátrányok, különbségek abból adódnak elsősorban, hogy a gyermeklétszám nagyobb, és a különböző családi, illetve családon kívüli hátterük is más. A nevelők, gyermekfelügyelők feladatai nagyon sokrétűek, minden kötelezettséget ellátni olykor emberpróbáló megterhelés. Minden gyermeknek a megfelelő módon történő segítése olykor megoldhatatlan feladatot jelenet, bármennyire is a jó szándék és az igyekezet magas fokát tapasztaljuk a kollégáktól. Ezért a gyerekek fejlődésének megsegítésére olyan kezdeményezésekre van szüksége, mely besegít ebbe a „családba” nevelésbe, elviszi közvetlenül a gyerekekhez a tanulási lehetőségeket, így segítve, hogy minden gyerek a neki megfelelő legjobb lehetőséget megkaphassa.

Minden olyan kezdeményezés, mely nyitottabbá teszi számukra a világ megismerését, hozzásegíti őket, hogy ahhoz, hogy majdan kikerülve a társadalomba, egyenértékű, magabiztos személyiséggel rendelkezzenek” – mondta el a Forbes.hu kérdésére Kövesdy Katalin, a Cseppkő Óvoda igazgatója.

(A fotók az alapítvány Skool projektjén készültek.)

 

 

 

Aki valamit kreál, felépít, teremt, azért tudja megtenni, mert nem szégyelli magát. Aki szégyelli magát, nem mer teremteni. Hát akkor mit tehet? Rombol. Szerintem a rombolás a szégyenből ered.