Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Erre az engedélyre várt a leggazdagabb magyar

Magyarország legtőkeerősebb befektetési társasága jön létre a tőzsdén, az eddig ismertetett ütemterv szerint halad Mészáros Lőrinc holdingcégeinek fúziója.

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Konzum Nyrt. és az Opus Global Nyrt. közgyűlésein elfogadott ütemterv szerint halad a két tőzsdei társaság fúziója – értesítette szerkesztőségünket a két társaság. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) mai napon kézhez vett határozatának értelmében a két tőzsdei társaság egyesüléséhez szükséges egyenértékűséget a Felügyelet elfogadta. A hatóság jóváhagyásával minden feltétele teljesült annak a folyamatnak, amelynek eredményeként június 30-val, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) ötödik legnagyobb vállalata jön létre.

Az MNB-hez benyújtott Egyenértékűségi Dokumentum részletesen bemutatja az összeolvadás előtt álló társaságok proforma konszolidált pénzügyi kimutatását is, mely szerint

350,8 milliárd forintot meghaladó saját tőkével, 23,5 milliárd forintos EBITDA-val hazánk egyik legnagyobb és legtőkeerősebb befektetési holdingja lesz az Opus Global.

Ahogy azt már korábban közzétették, a két társaság közgyűlésein elfogadott Közös Átalakulási Terv szerint, a fúzió a gyakorlatban értékpapír-cserével valósul meg. Az MNB eljárásában azt vizsgálta és állapította meg, hogy a két társaság egyesülése kapcsán valamennyi, a fúzióban részt vevő társaságok piaci, gazdasági, pénzügyi és jogi helyzetének és annak várható alakulásának alapjául szolgáló adat és információ a befektetők rendelkezésére áll.

A most zárult felügyeleti eljáráshoz szükséges, az összeolvadáshoz kapcsolódó Egyenértékűségi Dokumentum tartalmazza az Opus Global és a Konzum egyesülésével létrejövő új óriásvállalat 2018. december 31. fordulónapjára készített proforma konszolidált pénzügyi kimutatásait is. A dokumentum úgy mutatja be a cégcsoport tagvállalatainak összevont pénzügyi helyzetét, mintha a Konzum már 2018. január 1-jével beolvadt volna az Opus Global Nyrt.-be.

A 2018. december 31-én zárult pénzügyi évre elkészített proforma konszolidált pénzügyi kimutatások alapján az egyesült Opus Global működését legjobban mérő összes működési bevétel 254,2 milliárd forint, több mint 23,5 milliárd forintot meghaladó EBITDA-val. Emellett a társaság teljes átfogó jövedelme kiemelkedően magas, közel 41,3 milliárd forint. Az Opus konszolidált teljes saját tőkéje pedig meghaladta a 350,8 milliárd forintot. A proforma konszolidált pénzügyi adatok alapján hazánk legnagyobb és egyik legtőkeerősebb befektetési holdingja jön létre az összeolvadással – írják a közleményben.

Mészáros Lőrinc a Forbes legutóbbi kimutatása szerint a leggazdagabb magyar.

Kapcsolódó

Aláírták a szerződést, ami 300 milliárdot hozhat Mészáros Lőrincnek

Oszd meg!