Penta Investments / Facebook
Üzlet

Érinthetetlennek hitték a szlovák topmilliárdost, akár 4 évig is őrizetben maradhat

Bánáti Anna
2020. december 03. 5 perc olvasás

Kedden letartóztatták Jaroslav Haščák-ot, a szlovák üzleti élet egyik legfontosabb emberét. Haščák a második leggazdagabb szlovák, nagyobb vagyonnal rendelkezik, mint Csányi Sándor OTP-vezér. Mutatjuk, hol tart most az ügy.

December eleje nemcsak a magyar közéletben hozott sűrű eseményeket, hanem Szlovákiában is, igaz, egészen más vonatkozásban, mint idehaza. December elsején, kedden ugyanis pénzmosás, illegális üzletelés és korrupció gyanújával letartóztatták Jaroslav Haščákot, a Penta Investments befektetőcsoport milliárdos vagyonú vezetőjét és társtulajdonosát, miután gépfegyveres kommandósok ellenőrzést tartottak a csoport pozsonyi székhelyén.

Haščák tagadja az ellene felhozott vádakat, de szerda reggelre lemondott a Penta csoport vezetői tisztségeinek nagy részéről (társtulajdonosként továbbra is érdekelt). Az üzletember az előző éjszakát rendőrségi cellában töltötte, az esetet felügyelő ügyész indítványozza majd a vizsgálati fogságba helyezését – erről a Denník N nevű független lap írt, ami egyébként az SME médiacsoport szerkesztőségéből vált ki, miután felvásárolta azt a Penta.

A fogságba helyezésről pénteken dönt majd a bazini büntetőbíróság. Haščák pentás szerepköreit Iain Child veszi át, ő 2010-ben lett a Penta társtulajdonosa. Az ingatlanberuházásokat a Penta két másik vezetője, a cseh Marek Dospiva és a szlovák Jozef Oravkin irányítja. (Mindketten Haščák régi üzlettársai, 1993-ban alapították meg az „első” Pentát, a Penta Brokers nevű céget, a szintén szlovák Juraj Herkóval és Martin Kúšikkal.)

Érinthetetlennek hitték, akár 4 évre is őrizetben maradhat

A letartóztatás kapcsán megkerestük szlovák testvérlapunk milliárdoslistájának szerkesztőjét, Tatiana Vavrovát, hogy elmondja, milyen fogadtatásra lelt az elmúlt két nap eseményei. „Haščák az üzleti körök legkiemelkedőbb alakja. Sokáig azt gondolták róla, hogy érinthetetlen, az előző kormányhoz fűződő kapcsolatai és a Penta pénzügyi-jogi ereje miatt. Senki sem számított rá, hogy letartóztathatják”, írta a Forbes.hu kérdésére, hozzátéve: ha a holnapi döntés értelmében őrizetben marad, akár 48 hónapot is eltölthet ott.

A szlovákiai Forbes 2013 óta állítja össze minden évben a legvagyonosabb szlovákok listáját, Haščák már abban az évben a top3-ban volt.

A Penta teljesítményének hála vagyona azóta is folyamatosan nő. A csoport nyeresége 2015 óta minden évben meghaladja a 200 millió eurót.

De miért most?

Szlovákiában az elmúlt időszakban gyakoriak voltak a rajtaütések, nagyrészt Igor Matovič márciusi megválasztásával összefüggésben, aki a korrupció elleni küzdelemre építette fel kampányát. Októberben vezető pozícióban lévő titkosszolgálati munkatársakat, ügyészt és több rendőrt is letartóztattak, Jaroslav Haščák friss ügye azonban két dologban is különbözik az őszi akcióktól: egyrészt ő Szlovákia második leggazdagabb embere, másrészt mindeddig úgy tűnt, bármilyen komolyak is a korrupcióellenes intézkedések, a Penta vezetőjéig már nem érhetnek el.

Haščák vagyona a szlovákiai Forbes legutóbbi (októberi) becslése alapján 1070 millió euró, azaz mintegy 384 milliárd forint.

Ha az 51 éves Haščák magyarnak születik, ezzel a vagyonnal itthon is az ország második legvagyonosabb embere lenne, Mészáros Lőrinc után, Csányi Sándort megelőzve. (A Forbes globális listáján is rajta van, az 1990. helyen.) A Penta a legnagyobb egészségügyi szolgáltató Szlovákiában, de a csoporthoz kiterjedt médiabirodalom és két bank is tartozik. Tavaly 265 millió eurós profittal zárta az évet.

Mi áll a letartóztatás hátterében?

A szlovák Forbes tegnap, a Telex.hu ma reggel hosszú cikket írt az ügyről. A két cikk főbb megállapításai:

  • Haščák-ot pénzmosás, illegális üzletelés és korrupció gyanújával vették őrizetbe, a háttérben az ún. Gorilla-ügy állhat.
  • A Gorilla-ügy 2005-re nyúlik vissza: a lényege, hogy Haščák 2005-ben és 2006-ban egy Vazovova utcai pozsonyi, konspirációs lakásban számos üzletemberrel és politikussal találkozgatott azzal a céllal, hogy befolyásolja őket a döntéshozatalban – a találkozókról titkosszolgák felvételeket készítettek, ezek leirata került az ún. Gorilla-aktákba (innen az ügy neve).
  • A Gorilla-ügy dokumentumai 2011-ben kerültek nyilvánosságra, 2019-ben pedig a hangfelvételek is előkerültek. Érdemi nyomozás akkor nem indult, a botrányba nem bukott bele senki, a Penta viszont felvásárolta az üggyel a legintenzívebben foglalkozó SME médiacsoportot.
  • Az idei őszi letartóztatási hullám viszont számos olyan embert érintett (nyomozókat, ügyészeket), akiknek szerepük volt a Gorilla-ügyben, és a vádak szerint üzletelni akartak az iratokkal.

Konkrétumokat tehát egyelőre nem tudni, sőt a Telex egyes forrásai azt állítják, a Gorilla-ügy már lejárt lemez, a mostani letartóztatásnak nincs köze hozzá. Szlovák sajtóértesülések szerint viszont Haščák-ot amiatt foghatták el, amiért évekkel ezelőtt megvásárolta a felvételt. (2006 szeptemberében a félig magyar származású Ľubomír Arpáš szerződést kötött egy Haščák érdekeltségében álló céggel. A szerződés fiktív tanácsadási szolgáltatásokról szólt, 194 ezer euró értékben; a rendőrség szerint ez lehetett a Gorilla-felvétel vételára.)

Borítófotó: Penta Investments / Facebook