Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Hosszú Katinka úszik a budapesti vizes világbanokságon. Fotó: FINA BUDAPEST 2017

Ennyi prémiumot úsztak össze a vizes vb magyar sztárjai

A magyar állam és a nemzetközi szövetség is premizálja a versenyzőket. Megnéztük, kik kerestek a legjobban a magyar úszóválogatottból.

A sport része lett a globális szórakoztatóiparnak, erre éppen az úszás a legjobb példa – a nemzetközi szövetség elképesztő pénzdíjakkal igyekszik rávenni a legnagyobb sztárokat, hogy ússzanak a sportágat szerte a bolygón népszerűsíteni hivatott világkupa-sorozatban. A pénzdíjas versenyek komoly felhajtó erőt jelentenek a sportágnak – a versenyzők komoly prémiumot tehetnek zsebre akkor is, ha éppen nincsen vb, Eb vagy olimpia, arról nem is beszélve, hogy minél több nívós eseménye van a sportágnak, annál nagyobb üzlet lesz az úszásból is. E tekintetben kétségtelenül nagy fejlődésen ment keresztül az úszás.

Ahogy korábban már összeszedtük, a prémuim a vasárnap zárult budapesti világeseménynek is fontos része volt. Főleg azért, mert olimpia utáni évben a sztárok rendre kihagyják a világbajnokágot, nem is meglepő, hogy a FINA több pénzt fizetett egy világrekordért, mint magáért a világbajnoki aranyért. Ezzel nyilvánvalóan a sportág legnagyobbjait próbálták motiválni, váltsanak repjegyet Budapestre a pihenés helyett.

A FINA “árazása” ugyanakkor azt is mutatja, mely sportágak iránt van nagyobb kereslet – nyilvánvaló, hogy azok kapnak nagyobb győzelmi prémiumot, akik több embert érdekelnek, vagyis képesek több pénzt termelni a nemezetközi szövetségnek is. Magyar szempontból a legérdekesebb összevetés e tekintetben az úszás és a vizilabda közti különbség.

Ha valaki például világrekorddal lett aranyérmes egyetlen számban az úszók között, az 50 ezer dollárt kap a FINA-tól, miközben a tornagyőztes horvát férfi vízilabda-válogatott összesen kap 80 ezer dollárt (13 játékos).

A magyar sportfinanszírozási rendszert alapjaiban változtatta meg a társasági adón (TAO) keresztül adható támogatás, a látvány-csapatsportágak nem is panaszkodhatnak, évek óta ömlenek az állami milliárdok a klubokhoz. A hazai rendezésű világbajnokság miatt az úszók sem jártak rosszul – legalább is, ami a létesítményeket illeti, ők azonban TAO-pénzekből nem részesülhetnek.

A FINA győzelmi prémiuma mellett ugyanakkor helyezéseik után a magyar állam is fizet, ezt egy kormányrendelet szabályozza részletesen. A költségvetés a dobogós helyezetteket premizálja. Nézzük, ezek alapján ki kereste a legtöbbet a világbajnokságon (csak a dobogós helyen végzőket néztük meg, hiszen állami jutalomra csak ők jogosultak).


Borítókép: Hosszú Katinka úszik a budapesti vizes világbanokságon. Fotó: FINA BUDAPEST 2017

Oszd meg!