Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Borítókép: Matolcsy György, az MNB elnöke online sajtótájékoztatón jelenti be a jegybank 3000 milliárdra rúgó gazdaságvédelmi lépéseit válaszul a koronavírus okozta visszaesésre 2020 áprilisában. 

Emelkednek a hitelkamatok, tovább küzd a drágább élet ellen az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 15 bázisponttal, 1,80 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén. A testület a kamatfolyosó két szélét is 15 bázisponttal emelte.

Tegnap este a 362-es szintet kóstolgatta a euró-forint árfolyama, de a szintet nem törte át, a magyar fizetőeszköz a devizapiacon kora reggel kissé erősödött a mértékadó devizákkal szemben. Így várta a piac az MNB kamatdöntő ülését. 

A jegybank eddig is azt kommunikálta, hogy lépni fog a felpörgő infláció ellen (a mutató kilencéves csúcson van), vagyis szigorítani fogja a monetáris kondíciókat. A korábbi kamatdöntő ülésekhez hasonlóan a tanács így ma is emelte az alapkamatot. Igazából ennek csak a mértéke volt a kérdés: vagyis hogy tartja-e a valamivel megfontoltabb, 15 bázispontos emelést az MNB vagy ennél bátrabb lesz (előzetesen az elemzők erre számítottak).

Hiába a növekvő törlesztőrészletek és futamidők, mégis sokan maradtak a moratóriumban

A bejelentés hírére a reggel óta erősödő forint megint gyengülésnek indult a fontosabb devizákkal szemben, ami arra utal, többen spekulálhattak arra a piacon, hogy a cseh vagy a lengyel jegybankhoz hasonlóan az MNB is szigorúbb lesz. 

Az MNB tanácsa júniusban jelentette be és kezdte meg kamatemelési ciklusát, amely közlése szerint addig tart, amíg az infláció vissza nem tér a fenntartható sávba. Az alapkamat a mostani emelési ciklus megkezdéséig tavaly július óta állt 0,60 százalékon.

Borítókép: Matolcsy György, az MNB elnöke a jegybank egy korábbi sajtótájékoztatóján. 

Oszd meg!