Üzlet

Katar felborította a piacot: elszálltak az árak, ki vesz ennyiért futballistát?

Zsiborás Gergő
2017. augusztus 31. 7 perc olvasás

Ha a Coutinho-üzlet összejön, az azt jelenti, hogy idén négy futballista értéke haladta meg a 100 millió eurót – miközben eddig összesen volt két ilyen játékos. Az ok: a katariak pénzszórása.  

Neymar 222 millió eurós kivásárlási árát a katari pénzből feltőkésített Paris Saint-Germain (PSG) könnyedén kifizette, így egy év után több mint 100 millió euróval dőlt meg az eddigi rekord, amit klub valaha kifizetett futballistáért. A 18 éves Kylian Mbappé pedig az AS Monaco akadémiájáról költözik Párizsba, a szintén rekordközeli vételárat kölcsönadásnak álcázva játssza ki a két klub, nehogy az európai szövetség, az UEFA a pénzügyi fair playre vonatkozó szabályozása miatt vizsgálatot indítson. Most 35 millió eurót fizet a PSG, Mbappé kölcsönbe érkezik, a teljes vételárat majd később fizetik ki, a cech vége 190 millió euró lesz.

Még egyszer: az AS Monacóban tavaly nagy szezont futó játékos idén érettségizett, és kifizették érte ezt a pénzt – a teljes végösszeg 58 milliárd forint lesz.

A játékosok ára 2015 után erősen inflálódni kezdett a profi futball csúcsán, a fent említett két üzlet csak láthatóvá tette mindezt – az eszement összegek miatt már az átlagos középpályások ára is 40-50 millió euróra rúg lassan.

Az angol liga (Premier Leaugue) tavaly 5,1 milliárd fontért adta el a meccsek közvetítési jogait a BT-nek és a Sky-nak – mindez ráadásul csak az országon belüli jogokra vonatkozik. Az angol bajnokság ezzel a legtöbb bevételt elkönyvelő pontvadászat, meccsenként 10,5 millió euró (3,2 milliárd forint) jön be csak a tévéközvetítésekből, míg a második helyezett a spanyol liga, meccsenként 4,4 millió euróval (1,35 milliárd forint).

A szigetországban ráadásul viszonylag igazságosan osztják szét a csapatok között ezt a pénzt (mondjuk úgy, inkább testvériesen, mint igazságosan, de még így is sokkal kiegyensúlyozottabb a pénzosztás, mint mondjuk Spanyolországban), vagyis a kisebb csapatok is nagyot szakítanak, ha az első osztályba feljutnak. Akik pedig évek óta ott szerepelnek, komoly büdzsével vágnak neki egy-egy átigazolási szezonnak. Ha megnézzük az idei nyár legdrágább átigazolásait, abból 8 játékos angol csapatba ment, és mindig nagy üzletet csináltak az eladók (Matic az egyik top csapatból egy másikba ment, de így is 5 millió eurót keresett rajta a Chelsea). Angliában ugyanis van az a pénz, amiért egy spanyol vagy francia élcsapat topjátékosát simán el tudják hozni.

A közvetítési díjakból rengeteget kereső, vagy az arab befektetők által pénzzel telepumpált csapatok nem sajnálják a pénzt a játékosokra. Összeszedtük a nyár legnagyobb üzleteit – és mellé raktuk, hogy a számos mutató alapján a játékosok “fair” értékét számontartó, és a piacon eddig benchmarkként elfogadott Transfermarkt mennyire lövi be a játékosok árát.

Az azért egészen elképesztő, hogy az Eb-n a magyar válogatott ellen is pályára lépő izlandi Gylfi Sigurdsson ott van a nyár igazolásai között, a 27 éves játékosért 50 millió eurót fizetett ki az Everton a Swansea-nak. Csak a rend kedvéért: az Everton a tavalyi bajnokságban a hetedik helyen végzett, a Swansea 15. volt – vagyis a középmezőny elejéhez és a végéhez tartozó csapat simán összehozott egy 50 millió eurós üzletet (15 milliárd forintról beszélünk). Ennyit jelent a csapatoknak az, hogy a liga jó pénzért adja el a meccsek közvetítési jogait. Ez persze változhat majd máshol is, egészen biztos, hogy az idén csak a csatársorára  412 millió eurót (vagyis majdnem 170 milliárd forintot) elköltő PSG miatt megkérik majd a meccsek árát a franciák is, ha új szerződést kötnek a mostani lejárta után a nagy tévétársaságokkal. Az egyik ilyen, amúgy, a szintén a PSG tulajához kötnethő katari médiakonglomerátum, a beIN.

Kylian Mbappé 18 évesen a világtörténelem legdrágább játékosa lehetne

Kylian Mbappé 18 évesen a világtörténelem második legdrágább játékosa lett

A fenti grafikán az is látszik, mit jelentett a katariak pénzszórása az idén. Dembelé árát rögtön 100 millió euró fölé lökte, a Dortmund a klub történetének üzletét kötötte az eladásával. MÍg tavaly egyetlen játékos kelt el 100 millió euró felett (a Manchester United ennyiért vette meg a francia Paul Pogbát a Juventustól, ez volt eddig a rekord), idén nyáron eddig három olyan játékos volt, akinek a vételára meghaladta a 100 millió eurós álomhatárt. Könnyen lehet, hogy négy lesz belőlük – egyelőre nem tudjuk, hogy a Liverpool elengedte-e brazilját, Felipe Coutinhót a Barcához, az utolsó pletykák 150 millió eurós ajánlatról szóltak. Az angol játékospiac tegnap éjfélkor zárt, a spanyol még nyitva ma éjfélig – könnyen lehet, hogy csak ma este vagy zárás után jelentik be az adás-vételt. A legfrisebb hírek alapján úgy tűnik: Coutinho nem megy sehova, 2018 nyarán adhatja el a Liverpool, a játékos ugyanis jelezte, szeretne váltani.

Az elképesztő pénzszóráshoz a katari befektetők pénze kellett, már írtunk arról korábban, mennyire nem fair a többi csapattal szemben, hogy a PSG tulajdonosa a világ egyik leggazdagabb állama, Katar.

Teljesen egyértelmű az is, hogy 412 millió euró üzletileg sehogy sem érheti meg a párizsiaknak, nincs az a klubigazgató, aki közgazdaságilag alá tudja támasztani ezt a két transzfert.

Ennyi pénzt eddig négy év alatt kerestek a közvetítési díjakból (összehasonlításul: a párizsiak bevétele tavaly 520 millió euró volt összesen). És most már nemcsak a kiforrott játékosok értéke nő hihetetlen ütemben, hanem a fiatalabbeké is – Neymar 25 éves csupán, Mbappé 18, és ők vezetik az idei nyári toplistát. Ráadásul két olyan igazolásról beszélünk, ahol teljesen egyértelmű, hogy a vevő kijátszotta az UEFA szabályozását – a szövetség pedig ölbe tett kézzel nézi mindezt egyelőre.

Még a Neymar-ügy előtt kötötték az idei nyár egyik legmeglepőbb üzletét: James Rodríguez a Real Madridból a Bayern Münchenbe igazolt, korábbi edzőjéhez, Carlo Ancelottihoz. Meglepő, főleg azért, mert a játékos sportszakmai okok miatt is döntött így, hívta a pénzzel szintén kitömött Manchester United is. A Real 75 millió euróért vette 2014-ben, most a transzfer időszak elején senki sem akadt, aki ennyit, vagy legalább 60 milliót adott volna a kolumbiaiért. És nem adott ennyit a Bayern sem – pedig új szponzor náluk is van, nem is akárhonnan, Katarból -, két évre kölcsönbe ment Münchenbe. A Realtól átvállalták a fizetését erre az időszakra (16 millió euró), illetve szezononként 5 millió eurót utalnak (10 millió euró), aztán opciójuk lesz a játékos kivásárlására. Vagyis a nyár elején még 60 millió euróért sem vitte senki a még mindig csak 26 éves sztárt, aki bár kevés lehetőséghez jutott Madridban, bőven bizonyította, hogy megérte kifizetni érte a 75 millió eurót – a Bayern meglehetősen okosan, egyelőre 26 millióért szerezte meg a fiatal zsenit. Ennyiért az angol hat topcsapat ma egy balhátvédet se nagyon tudna venni. Az is biztos, hogy a Bayernnek szerencséje volt, ha a Real kivár a piacon James eladásával, lehet, hogy lett volna valaki, aki lerakja a 60-70 millió eurót is érte.