Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Elon Musk szerint szeptemberre nem lesz olyan hely a Földön, ahová ne jutna el saját szuperinternete

Elon Musk harmadik szerelemprojektje, a műholdas internetszolgáltató Starlink szeptemberre fog ott tartani, hogy a világon mindenhol biztosítani tudja a szupergyors internetet. Az igazi áttörést azonban hosszú engedélyeztetési folyamat előzi meg.

Budapesten kevésbé érezhető az a probléma, amire Musk Starlink-projektje megoldást kínál, de a világ számos helyén nemhogy szélessávú, hanem semmilyen internetelérés nincs. Ha a Starlink tartja az ígéretét, szeptemberben már a sivatag közepén videotelefonálhatunk. 

„Sikeresen telepítettünk 1800 műholdat, ahogy ezek működésbe lépnek, megvalósul a folyamatos globális internetszórás, ez körülbelül szeptemberre tehető” – mondta Gwyne Shotwell, a Starlink ügyvezetője, amiről a Reuters számolt be.

Ezután azonban elkezdődik a hosszadalmas engedélyeztetési folyamat, szó szerint a világ összes országával, ami ahhoz kell, hogy ne csak elméletben, hanem gyakorlatban is bárhol elérhető legyen a szolgáltatás. A Starlink jelenleg 11 országban biztosít béta verziót, ezekkel teszteli is a szolgáltatást. Musk májusban azt mondta,

eddig több mint ötszázezer szolgáltatótól érkezett előrendelés a Starlinkre, így nem aggódik a kereslet miatt.

Összesen tizenkétezer műholdat terveznek fellőni, aminek a teljes költsége 10 milliárd dollárra rúg. A Starlink első éles tesztje 2018 februárjában zajlott.

Musk annyira optimista, hogy nemrég bejelentette, tőzsdére vinné a Starlinket, ahogy kiszámíthatóbbá válik a cash flow.

Borítókép: Elon Musk a 2013-as Web Summiton, Dublinban. Fotó: Dan Taylor / Heisenberg Media

Oszd meg!