Fotó: Elon Musk
rövid hír

Elon Musk szerint a SpaceX űrhajója felkapkodhatja az űrszemetet a Marsra menet

Forbes
2021. július 06. 2 perc olvasás

Amint valamiféle tárgy mellé ér, Musk hajója kitátja a felnyíló ajtaját és bekapja vele az űrszemetet, aztán visszacsukja az ajtót, és indulhat is tovább.

„Körberepkedhet a Starship az űrben, és a felnyíló ajtajával felkapkodhatja a szemetet” – mondta Elon Musk. Musk a Twitteren válaszolta ezt egy felhasználónak, aki arról kérdezte a milliárdost, hogy a SpaceX vajon hogyan lesz képes az űrszemét eltávolítására. Minderről a Business Insider számolt be.

Gwynne Shotwell, a SpaceX cég elnöke már korábban bejelentette, hogy a SpaceX űrhajója kiveheti a részét a Föld kerül keringő űrszemét eltakarításából.

Az ötven méter hosszú jármű elvileg száz tonna rakományt képes szállítani, a rakomány helyét pedig űrszeméttel is ki lehet tölteni.

Fotó: SpaceX on Unsplash

A Föld körül ugyanis mind több használaton kívüli rakéta és műhold kering, ezeket nevezi a köznyelv űrszemétnek. Eltakarításukra különféle elképzelések születtek már, de óriási mennyiségről van szó, amitől nem lehet pár nap alatt megszabadulni.

Légügyi szakértők márciusban azt mondták, hogy a SpaceX lényegében elfoglalta az űr Földhöz közeli pályáját 1657 műholdjával, növelve ezzel az összeütközések kockázatát az űrben.

Az összeütközések esélye pedig csak tovább nő, hiszen a cég 2027-ig 42 ezer műholdat tervez a világűrbe juttatni.

Shotwell júniusban azt mondta, hogy a cég júliusban tervezi az első Föld körüli rakétautat, 90 perc alatt fogják körberepülni a bolygót Texasból indulva, Hawaii-ra érkezve.

Elon Musk Asperger-szindrómás. Mit jelent ez valójában?

Fotó: Daniel Oberhaus / Wikimedia