Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Elon Musk szerint 100 órát kell dolgozni egy héten. Egy óragyártó testvérpár megfogadta

Matas Jakutis először akkor robbant be a köztudatba, és akkor lett a 10 legígéretesebb balti alapítók egyike, amikor testvérével (Danielius) közösen 927 ezer eurót gyűjtöttek hatezer támogatótól, és ezzel minden idők legtámogatottabb közösségi gyűjtését hozták tető alá.

A testvérek alapították a megfizethető luxusóra brandet, a Filippo Loretit. A modern technológia és az internet révén pedig épp újradefiniálják az iparágat.

Cégüket 2004-ben alapították, azután – klasszikus történet –, hogy nem találtak saját maguk számára megfizethető, high-end órát, mert a belépő szint is ezer dollár felett volt. „Célunk, hogy megfizethető és jó minőségű órákat adjunk azoknak, akik dobnak egy hátast a nagy márkák vagy más kereskedők áraitól” – mondja Matas.

De nézzük, hogyan forgatta fel két huszonéves, minden tapasztalat nélkül, az óraipart?

Dolgozni kifulladásig

Nem az etikus üzleti magatartás az első, ami két, húszas éveinek elején járó üzletemberről eszünkbe jutna, de ne tévesszen meg senkit a koruk, merthogy a testvérek rengeteget dolgoznak azon, hogy a márkájuk világszerte ismert és elismert márka legyen.

„Keményen dolgozni, ez a szabály. 80-100 órát teszünk bele a vállalkozásba hetente, minden héten. Ez jelentősen növeli a siker esélyét. Ha mások 40 órát dolgoznak hetente, de te 100-at, még ha ugyanazt csináljátok is, te 4 hónapon belül eléred a célod, amit mások egy év alatt.” – Elon Musk

 

matas

Matas és Danielius Jakutis // Fotó: LinkedIn

Matas és Danielius megfogadták Musk fenti tanácsát, és ezzel a megközelítéssel építik a Filippo Loretit. „Fiatalok vagyunk, így megtehetjük, hogy minden időnket a kutatásra, fejlesztésre és minőségellenőrzésre fordítjuk, míg más dolgainkat (pl. társas kapcsolatok) parkolópályára tettük egy ideig” – magyarázza Matas.

Alacsony ár, magas minőség

A legfontosabbak, amik megkülönböztetik a Filippo Loretit más márkáktól, az a dizájn, a minőség és az ár-érték arány. „Egy ékszerboltban vásárolt óra általában tízszer többe kerül, mint amennyiből előállították. Így egy 100 dolláros előállítású költségű darab 1000 dollárért fog elkelni” – mondja Matas.

Ez a képlet mondhatni megszólította az óra szerelmeseit világszerte, hiszen a testvérek első, Kickstarter kampánya – első kollekciójuk legyártására – az eddigi legtámogatottabb projekt lett a közösségi finanszírozás történetében, 927 ezer euróval. Pont addig, míg saját maguk meg nem döntötték ezt a rekordot.

„Amikor ezt realizáltuk, akkor láttuk meg a valódi lehetőséget, és az ellátási lánc racionális megszervezésével, jó, de nem méregdrága anyagok beszerzésével és a direkt értékesítéssel elértük, hogy kevesebb, mint 250 dollárból elő tudunk állítani egy olyan órát, amelynek a normál ára 1000 dollár körül mozogna” – teszi hozzá Matas. Második kollekciójukra már 4,8 millió eurót gyűjtöttek a Kickstarteren, ennek a szériának a gyártása jelenleg az utolsó fázisban van.

os_3

A legjobb óragyártókkal és alkatrész-beszállítókkal álltak össze

Matas szerint a kulcs az ügyfelekkel való közvetlen kommunikációban rejlik: meghallgatják az igényeiket és teljesítik is azokat.„Ezért indítjuk minden egyes kollekciónkat a Kickstarteren. Így felbecsülhetetlen értékű visszajelzést kapunk arról, mit szeretnének az ügyfelek, amelyből azután olyan termékeket állítunk elő, amelyet tényleg megvesznek, ráadásul a támogatók olcsóbb, bevezető áron.”

A direkt kommunikáció segít az üzleti döntések meghozásában is. A piacra belépő okosórákról például kiderült, hogy az ő vásárlóikat egyáltalán nem érdeklik. „A mi vásárlóink azt vallják, semmi sem helyettesíthet egy luxusórát, amelyet évtizedekig viselnek majd. Ezzel mélyen egyet tudunk érteni.

“A nap végén az óra az egyetlen ékszer, amit egy úriembernek viselnie kell.”

Miért buknak meg egyébként az új óramárkák?

Matas abban hisz, hogy az óraiparban a siker titka az, hogy elfogadják, egy hosszú játékot játszanak. „A legtöbb új márka azért bukik meg, mert a gyors profit érdekében kompromisszumot kötnek az ügyfélkommunikációban. Mi máshogy dolgozunk, először is nagyon hiszünk a termékünkben. Tudjuk, hogy senki más nem kínál ilyen minőséget, ilyen limitált sorozatokat, ilyen jó áron, mint mi. Az ajánlatunk a legjobb a piacon, és dolgozunk rajta, hogy így is maradjon. Ezért a vásárlóinkkal való kapcsolatba fektetünk, nem pedig minél hamarabb, minél több pénzt akarunk keresni.”

„A csapatunk most a következő kollekcióra koncentrál.” A legjobb óra- és alkatrészgyártókkal álltunk össze, akik a népszerű svájci óramárkák beszállítói is. Ez a lépés tényleg egy következő szintre emelte a termékeinket. Sok vásárlónk várja a következő termékünket és nagyon izgalmas, hogy tudjuk, olyat küldünk a korai támogatóknak, amelyet valóban szeretni fognak.”

Fotók: filippoloreti.com

Oszd meg!