Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Elon Musk elkezdte kiépíteni a szuperinternetet – az űrben

Magyar idő szerint 15:16-kor Elon Musk cége, a Space X megint fellőtt egy rakétát, a rakomány most nem egy Tesla volt, hanem két kísérleti mikroműhold.

A Falcon 9-es rakétának 11 perc kellett ahhoz, hogy elérje a kívánt magasságot, amivel alacsony Föld körüli pályára tudták állítani a műholdakat. A két eszköz kísérleti jelleggel áll pályára, hamarosan követheti több mint négyezer másik – mindez a Starlink nevű projekt részeként.


A Starlink lényegében nem más, mint egy internetetszolgáltató hálózat az űrből. A Space X 2017-ig tizenkétezer mini műhold pályára állítási kérelmét nyújtotta be, ez a duplája annak, amit az emberiség a történelem során eddig az űrbe juttatott.  Ha bejön, akkor azokon a területeken is nagysebességű internetszolgáltatás lesz elérhető, ahol egyébként a hagyományos infrastruktúra nincs kiépítve (rádiótornyok, vagy vezetékes szolgáltatás).  Azt érdemes hozzátenni, hogy az Elon Musk-i értelemben vett nagysebességű internet konkrétan az 1 Gigabit/másodpercet jelenti.

A projektet a Google és a Fidelity is megtolta, egymilliárd dollárt pumpálva a Space X-be. A most fellőtt műholdak a Nemzetközi Űrállomásnál (ISS) kicsit magasabban keringenek, azzal a különbséggel, hogy míg az  ISS az Egyenlítő mentén rója a köröket, addig Musk műholdjait úgynevezett poláris pályára állítják, az Északi és a Déli-sark mentén kerülik a bolygót.

 

Oszd meg!