Nettó 8 óra, és menj haza játszani!

Csanády István szembe megy az árral. Van egy 30 fős startupja, amely most kapott 2 milliárd forint befektetést, nem is akárhonnan, hanem a Revolut és a Spotify egykori befektetőitől. Alkalmazásuk, […]

Bővebben

Elon Musk elkezdte kiépíteni a szuperinternetet – az űrben

Magyar idő szerint 15:16-kor Elon Musk cége, a Space X megint fellőtt egy rakétát, a rakomány most nem egy Tesla volt, hanem két kísérleti mikroműhold.

A Falcon 9-es rakétának 11 perc kellett ahhoz, hogy elérje a kívánt magasságot, amivel alacsony Föld körüli pályára tudták állítani a műholdakat. A két eszköz kísérleti jelleggel áll pályára, hamarosan követheti több mint négyezer másik – mindez a Starlink nevű projekt részeként.


A Starlink lényegében nem más, mint egy internetetszolgáltató hálózat az űrből. A Space X 2017-ig tizenkétezer mini műhold pályára állítási kérelmét nyújtotta be, ez a duplája annak, amit az emberiség a történelem során eddig az űrbe juttatott.  Ha bejön, akkor azokon a területeken is nagysebességű internetszolgáltatás lesz elérhető, ahol egyébként a hagyományos infrastruktúra nincs kiépítve (rádiótornyok, vagy vezetékes szolgáltatás).  Azt érdemes hozzátenni, hogy az Elon Musk-i értelemben vett nagysebességű internet konkrétan az 1 Gigabit/másodpercet jelenti.

A projektet a Google és a Fidelity is megtolta, egymilliárd dollárt pumpálva a Space X-be. A most fellőtt műholdak a Nemzetközi Űrállomásnál (ISS) kicsit magasabban keringenek, azzal a különbséggel, hogy míg az  ISS az Egyenlítő mentén rója a köröket, addig Musk műholdjait úgynevezett poláris pályára állítják, az Északi és a Déli-sark mentén kerülik a bolygót.

 

 

"A felnőtt horgászok többsége totál analfabéta. Egy átlaghorgász nagyjából 3 ezreléket tud a horgászatról, én talán 3 százalékot."

Bodrogai Ferenc, a Forest Papír alapítója