Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Elon Musk: Egy majom képes volt kontrollálni egy számítógépet az agyával, csak mondom

Még kollégáit is meglepte Elon Musk legutóbbi bejelentésével, amelyet a neurotechnológiával foglalkozó cége, a Neuralink kapcsán tett. A részben általa alapított vállalkozás 2016 óta dolgozik egy emberi agyba ültethető chip kifejlesztésén, amely képes jeleket adni és venni, vagyis kompjúterekkel kommunikálni. A 90 perces keddi prezentáción ő és a Neuralink néhány főmunkatársa arról beszéltek, hogy máris eredményeket értek el – patkányokon és majmokon.

A fejlesztés rövid távú célja olyan, az agyat érintő betegségek kezelése, mint az Alzheimer- és a Parkinson-kór, de Musk végső célja „a szimbiózis a mesterséges intelligenciával”.

A technológia jelenlegi állása szerint a chipet a fül mögé ültetik, és olyan vékony elektródákkal vezetik az agy meghatározott pontjaihoz, mint az emberi hajszál negyede. Az elektródák kivezetései a pontokon idegsejteket stimulálnak.

„Az eredmények nagyon pozitívak” – mondta Musk, megerősítve, hogy az állatkísérletekben a Kaliforniai Egyetemmel működnek együtt. Majd, amikor a cég vezetője épp arról beszélt, hogy a pontos eredményeket „hamarosan” írásban is közlik, az alapító közbevágott:

„Egy majom képes volt kontrollálni egy számítógépet az agyával, csak mondom.”

Ezzel a cégelnök Max Hodakot is eléggé meglepte: „Nem tudtam, hogy beszélünk ma erről az eredményről”, mondta nevetve, mire Musk az egészet elütötte egy poénnal: „A majom csak ki fog bújni a csomagból”.

Az állattesztek kapcsán megfogalmazott aggályokra válaszul Musk és Hodak is megjegyezték: szeretnék ezt megkerülni, de sajnos lehetetlen. Az emberi teszteket még a jövő év vége előtt el akarják kezdeni.

 

"Az üzlet üzleti része sosem érdekelt igazán"

Hugh Hefner, a Playboy magazin alapítója