Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Bence Balla-Schottner / Unsplash

Élménypark, kikötő, szálloda – újabb turisztikai beruházásokba vág Mészáros és Tiborcz egykori ingatlanos birodalma

Újabb vidéki ingatlanfejlesztési projektbe kezd bele az Appeninn Nyrt. A vállalatból elmúlt hetekben Tiborcz István és Mészáros Lőrinc is kiszállt, előbbi részesedése májusban került Jellinek Dániel plázamilliárdoshoz.

Többségi tulajdonrészt szerzett az Appeninn Nyrt. a Szepesi család bizalmi vagyonkezelőjeként eljáró Szepard Kft. tulajdonában lévő Dreamland Holding Zrt.-ben, amely az elmúlt időszakban több vidéki turisztikai ingatlanfejlesztési projektet is elindított – tették közzé a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

Az Appeninn Nyrt. a beruházások költségeit részben önerőből, részben bankhitelekből,

részben a tranzakció során cégcsoporthoz került projektcégek által korábban elnyert, vissza nem térítendő támogatásokból fedezi.

Milyen turisztikai projektekről van szó?

Az Appeninn ma reggeli sajtóközleménye szerint a vállalat több vidéki turisztikai ingatlanfejlesztési projektet is elindított.

  • A Szántódon és Tokajban a 2017-ben megkezdett, várhatóan 2022-ig tartó fejlesztések keretében többek között tematikus szállodák és élménypark, valamint turisztikai központ épül.
  • Megújulhat a Visegrádon található lepencei strandfürdő is.
  • A Club Aliga területén és Balatonfüreden is szállás- és kikötőfejlesztésekbe kezdtek.

A szántódi és a tokaji projekteket a tervek szerint már 2022 tavaszán átadják, a lepencei fürdő pedig 2023-ban lesz újra látogatható.

A projekteket fejlesztő Dreamland Holding többségi üzletrészét az Appeninn Nyrt. a vagyonkezelő Szepard Kft.-től vásárolta meg, amely így 25 százalékos szakmai befektető marad a társaságban.

A fenti tranzakcióval együtt a Szepesi irányítása alatt álló befektetési társaság 24,5 százalékos tulajdonrészt szerzett az Appeninntől a balatonfüredi szállás- és kikötőfejlesztést végző Solum-Invest Kft.-ben.

A Szepesi családhoz köthető az Eger környékén létrehozott és üzemeltetett Shiraz és Bambara Hotel, valamint a Bükki Rejtélypark is.

Az ingatlanos cégben korábban Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István cégének, a Bdpst Zrt.-nek és Mészáros Lőrinc tőzsdei vállalatának, az Opus Global Nyrt.-nek is volt részesedése. 2020. április 22-én Tiborcz István bejelentette, hogy hogy kiszáll a cégből arra hivatkozva, hogy a Bdpst Zrt. által elnyert közbeszerzések és állami támogatások miatt ne vetődjön fel az összeférhetetlenség gyanúja.

Nem sokkal később a leggazdagabb magyar is követte példáját, Mészáros júniusban adta el a maradék 4,83 százalékos tulajdonrészét.

Tiborcz István részét Magyarország 10. leggazdagabb embere, Jellinek Dániel plázamilliárdos vette át, egészen pontosan ingatlancsoportja, az Indotek, az Avellino Zrt. befektetési cégen keresztül. Az Appeninn tulajdonosa a Puskás Stadionon is dolgozó, top100-as építőipari cég feje, Balázs Attila a hozzá köthető Zinventive befektetőcégen keresztül, illetve a dollármilliárdos Csányi Sándor bankjának ingatlanalapja, az OTP Ingatlanbefektetési Alap, ami még 2018. márciusában vette meg tőzsdén kívüli ügyletben a cég 5,92 százalékát a Mészáros-féle Konzumtól.

Bence Balla-Schottner / Unsplash
Oszd meg!