Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Élelmezési gondok: magyar big data cég segít a globális probléma megoldásában

Az ENSZ világélelmezési szervezete, a World Food Programme WFP) integrált információs rendszerének segítségével ugyanannyi pénzből jóval több gyermeknek lehet tápláló ételt biztosítani az elmaradott országokban. Az online eszköz fejlesztésében a legnagyobb magyar big data cég, a Starschema is jelentős szerepet vállal.

A világ 60 legszegényebb országában a számítások szerint nap mint nap több mint 70 millió gyermek érkezik éhesen az iskolába. Bár többségük legalább egyszer kap ételt a helyszínen, annak minősége és tápértéke a legtöbb esetben nem éri a megfelelő szintet.

Advertisement

A World Food Programme (WFP) 2019-ben egy olyan információs rendszer fejlesztésébe kezdett, amely innovatív megoldást ad a problémára. A PLUS School Menu Optimizer névre keresztelt eszköz egy rendkívül összetett algoritmus segítségével állít össze komplett menüsorokat az egyes iskolákra szabva. A számítások során olyan adatokra támaszkodik, mint a lokális termelőknél elérhető alapanyagok, szezonális kínálat, árak, szállítási költségek, helyi étkezési szokások és receptek.

A rendszer első éles bevetésére 2019 második felében került sor az ázsiai Bhután egyik elmaradott régiójában. A végeredmény igazolta a fejlesztők várakozásait:

a szoftver használatával az ugyanazt a tápértéket tartalmazó ételadagot 20 százalékkal kisebb költséggel állították elő, míg a rendelkezésre álló pénzkeretből összességében 70 százalékkal több élelmiszert szereztek be a helyi termelőktől.

Az üzleti intelligencia és big data szolgáltatásokat nyújtó magyar Starschema Kft. idén januárban csatlakozott a projekthez.

A Starschema alapítói: Csillag Péter és Földi Tamás. Fotó: The Orbital Strangers Project / Forbes archív
A Starschema alapítói: Csillag Péter és Földi Tamás. Fotó: The Orbital Strangers Project / Forbes archív

Mit csinálnak a magyarok a programban?

A magyar csapat felelős elsősorban az összetett fejlesztési munka technikai hátterének biztosításáért, a kapcsolódó rendszerek integrációjáért és azért, hogy a bonyolult kalkulációk elvégzéséhez megfelelő számítási teljesítmény álljon rendelkezésre. Részben a Starschema szakértőinek munkája teszi lehetővé, hogy a WFP már idén további országokra terjessze ki az iskolai étkeztetést támogató programját.

A Starschema és az ENSZ együttműködése egészen 2017-ig nyúlik vissza. A világszervezet és annak intézményei azóta alkalmazzák a budapesti csapat fejlett adatelemzési és adatvizualizációs megoldásait. Földi Tamás, a Starschema ügyvezetője szerint a cég évek óta tudatosan keresi az ilyen jellegű kihívásokat.

„A WFP-vel közös munka a társadalmi felelősségvállalás egy újabb megnyilvánulása részünkről, amikor anyagi támogatás helyett saját szaktudásunkat rendeljük egy fontos ügyhöz. Az egészséges és jól táplát gyermekek jobban tanulnak, és nagyobb eséllyel lesznek képesek olyan ismereteket elsajátítani, amelyek birtokában jobb és teljesebb életet élhetnek. Jó érzés, hogy ehhez közvetve és közvetlenül is hozzájárulhatunk munkánkkal” – fogalmazott Földi Tamás.

 

„Tele vagyunk ötletekkel. Én a megoldásokat kedvelem.”