Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ehhez a 10 vállalathoz köthető a legtöbb eldobott műanyagszemét a világon

Hat kontinensen gyűjtöttek szemetet, üdítőital-gyártók és élelmiszeripari vállalatok vannak az élen.

A Greenpeace-hez köthető Break Free From Plastic mozgalom nemzetközi felmérést készített, mely globális nagyvállalatok termékeihez kötődik a legnagyobb műanyagcsomagolás-szennyezés. A vizsgálathoz hat kontinens 42 országában tartottak szemétgyűjtő akciókat, ennek során 187 851 darab műanyag hulladékot válogattak szét, majd egyesével összesítették, hogy a csomagolás mely vállalatok termékéhez tartozik.

Az eredmény a következő lett:

  1. Coca-Cola
  2. PepsiCo
  3. Nestlé
  4. Danone
  5. Mondelez
  6. Procter&Gamble
  7. Unilever
  8. Perfetti van Melle
  9. Mars
  10. Colgate-Palmolive

Illusztráció: Greenpeace Magyarország

A legnagyobb arányban nem újrahasznosítható, polisztirol anyagú szemét (eldobható kávés- és üdítős poharak, ételtároló dobozok) volt megtalálható a legtöbb helyszínen, ezt követte szorosan a PET-palack.

A mozgalom célja, hogy felhívja az emberek figyelmét és nyomást helyezzen a vállalatokra annak érdekében, hogy jelentősen csökkentsék az eldobható műanyag csomagolóanyagok használatát, újratervezzék a rendszereiket, üzleti modelljeiket, és először minimalizálják, majd idővel beszüntessék az eldobható csomagolások használatát. A teljes vizsgálat itt érhető el.

Borítókép: John Cameron // Unsplash

Oszd meg!