Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Becca Tapert / Unsplash

Egyre több érettségiző megy külföldre – Ezek a legnépszerűbb célországok

Egyre népszerűbb a külföldi továbbtanulás a magyar diákok körében. Jelenleg több mint 13 000 diák tanul külföldi felsőoktatási intézményeken, elsősorban nyugat-európai egyetemeken. A legnépszerűbb célpontok Ausztria, Németország és az Egyesült Királyság.

Szakértői becslést készített az Engame Akadémia a külföldön tanuló magyar egyetemisták számáról. Az Akadémia az Eurostat, az OECD, a UCAS és az US Institute of International Education statisztikáira és az elérhető kormányadatokra támaszkodott.

 

A becslés alapján egyértelműen növekszik a külföldi továbbtanulás népszerűsége. 2017-ben több mint 12 százalékkal nőtt a külföldi felsőoktatási intézményekben teljes egyetemi képzésben részt vevő magyar diákok száma 2016-hoz képest.

 

A brit UCAS (Universities and Colleges Admissions Service) adatbázisa sokat elárul az Egyesült Királyságba felvételiző és felvételt nyert alapszakos magyar diákok számáról.

Ez alapján a korábbi évek folyamatos növekedéséhez képest tavaly majdnem 3 százalékkal csökkent a brit egyetemekre jelentkező magyarok száma 2016-hoz képest – vélhetően a Brexit körüli bizonytalanság miatt.

2018-ban viszont a brit kormány bejelentette, hogy a tanulmányaikat a 2018/2019-es évben megkezdők továbbra is az elmúlt években megszokott támogatásokra és kedvező tandíjra jogosultak, így 2018-ban ismét fellendült a magyar diákok lelkesedése, a jelentkezések száma meghaladta a 2016-os adatot is.

Szintén a Brexit lehetett az oka a német és osztrák jelentkezések hirtelen ugrásának. 2017-re körülbelül 19 százalékkal nőtt az Ausztriába, 22 százalékkal pedig a Németországba felvételizők száma. (A német és osztrák egyetemeket a kisebb költségek és a kedvezőbb megélhetési feltételek is vonzóvá teszik a magyar diákok számára.)

Hollandia és Dánia is évről évre népszerűbbek. 2013-tól 2016-ig Hollandiában 32 százalékkal, Dániában 54 százalékkal nőtt a magyar diákok száma.

Hollandiát egyre többen választják elsődleges célországként vagy az Egyesült Királyság alternatívájaként, Dánia főleg mesterszinten vonzó.

Az Engame Akadémia kutatása szerint újdonság a korábbi évekhez képest, hogy itthon is egyre népszerűbb a külföldön már bevett gap year gyakorlata, vagyis az, hogy az érettségiző diákok nem mennek rögtön egyetemre, előtte inkább kihagynak egy évet, hogy élményt és tapasztalatot szerezzenek.

Az, hogy a most érettségizők közül mennyien mennek külföldre, nehezen megbecsülhető, de a korábbi évek statisztikái és az Egyesült Királyságból már rendelkezésre álló idei adatok alapján valószínűleg nem változik a mostani tendencia.

Oszd meg!