Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kym Ellis / Unsplash

Egyre kevesebb a borászati cég, a bevételük mégis nő

Az elmúlt 3 évben folyamatosan csökken a szőlőbor készítésével foglalkozó magyarországi cégek száma, 2015-ben közel 900 borászati vállalkozás működött az országban, jelenleg már csak 835. Az összbevételük viszont lassan, de biztosan növekszik.

A hazai borászatok száma 2010 óta fogy folyamatosan, a csökkenés nem állt meg az elmúlt években sem, derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból. A szektor összárbevétele viszont évről évre emelkedett az elmúlt három évben, a 2015-ös 102 milliárd forintot a 2017-es évben 108 milliárdra emelték a borkészítő vállalkozások.

Az Opten sajtóközleményéből kiderül, hogy ebben nem kevés szerepe van az uniós támogatásoknak: a vizsgált időszakban a borászatok összesen több mint 25 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyertek el.

A Vidékfejlesztési Program keretében termékfejlesztésre és ültetvénytelepítésre lehetett pályázatot benyújtani, idén pedig a Mezőgazdasági termékek értéknövelése program keretében további 10 milliárd forintra pályázhatnak a hazai borkészítő vállalatok.

Az idei bortermelés minőségéről még korai lenne következtetéseket levonni, egyelőre annyi látszik, hogy a 2018-as extrém időjárási viszonyok miatt rekord korán kezdődött a szüret. Ez bizonyos szőlőfajták esetén rossz termésátlagokat eredményezhet, más fajtáknak viszont kifejezetten jót tett a sok nyárvégi napsütéses óra.

Oszd meg!