Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Kép: Orbital Strangers

Egy zuglói irodában üzemel Ázsia első Google Cloud partnere

Az Aliz Technologies egyszerre tevékenykedik Magyarországon, Németországban és Szingapúrban. Google Cloud partnerekként a techóriás által kínált megoldások alapján kínálnak szolgáltatásokat az ügyfeleiknek. A budapesti iroda ellenére Ázsia a fókuszuk, és szeretnek a legmodernebb technológiákkal dolgozni. Az Aliz Technologies történetét az októberi Forbes magazinban írtuk meg.

A budapesti Aliz Technologies története és neve két ponton is összekapcsolódik: alapítói úgy érezték magukat, mint a mesebeli Alice Csodaországban, hisz nem várták, hogy egy nagy ázsiai légitársaság rögtön az ő chatbot-megoldásuk iránt mutat majd érdeklődést;

és mivel ekkor a cég hivatalosan még nem létezett, sokat nyomott a latban, hogy a közeli irodaház ügyintézőjét is Alice-nek hívták – Szingapúrban.

Valahogy így indult az Aliz Technologies nem mindennapi története. Pedig a cég látszólag nem akar kilógni a tömegből. Elsőre nehéz megmondani, hogy Ázsia első Google Cloud partnerei dolgoznak a belvárosi irodaház egyik szintjén, akikkel ráadásul a magyar Google korai éveiben is sok hazai vállalkozás került kapcsolatba tízéves fennállásuk során. (Igen, volt nagy céges buli is.)

Kép: Orbital Strangers

Boscha István global CEO és Molnár Balázs ázsiai régióért felelős menedzser // Kép: Orbital Strangers

Akkoriban persze máshogy hívták őket, és általános IT-fejlesztésekben utaztak. Ma már kizárólag a Google felhőplatformjával dolgoznak, ebben a rendszerben kínálnak különféle MI- és felhőmegoldásokat az ügyfeleiknek.  Mint mondják, az átállás felért egy második cégalapítással.

Ehhez jól jött, hogy Molnár Balázs, a cég délkelet-ázsiai részlegének vezetője lehúzott pár évet a Google-nél és az Ubernél is, azaz nem kellett a szomszédba menni egy kis kulturális szenzitivitásért. A tulajdonosi körük is bővült: bár mindannyian magyarok, immár tizenhárman vannak, mert aki kitartó, előbb-utóbb részesedést kaphat.

Persze minden kezdet nehéz. Eleinte az Aliznál nem is Ázsiát, hanem a Közel-Keletet nézték ki fókusznak, aztán másképp alakultak a dolgok – és hát ez is egy izgalmas történet.

Az Aliz Technologies teljes sztoriját az októberi Forbes magazinban írtuk meg.


 

Képek: Orbital Strangers


A hibák mindig megbocsáthatók, ha van elég bátorságod, hogy beismerd őket.