Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Jan Paweł Bochen

Egy korszak vége: nem gyártják többet a Segwayt

A drága és balesetveszélyes elektromos kétkerekűt eredetileg a városi közlekedés megreformálására tervezték. Az elképzelés nem jött be, az egyre veszteségesebb járgányt július 15-e után nem gyártják tovább.

A cég elnöke, Judy Cai közleményben búcsúztatta a Segwayt, ami elsősorban a turisták és a rendfenntartó szervezetek körében volt népszerű – írja a The Guardian.

A Segway mint cég ugyanakkor nem szűnik meg, a továbbiakban is az elektromos motorok gyártására fókuszálnak majd. A önegyensúlyozó, elektromos meghajtású eszköz megszüntetését nem a koronavírussal indokolták, hanem mert egyébként sem hoz elég pénzt.

A Segway a tavalyi évben a cég forgalmának csupán 1,5 százalékát tette ki.

A döntés miatt a vállalat leépítésekre is készül.

1999-ben Dean Kamen küldetéstudattal teremtette meg a kétkerekűt. A közlekedés forradalmi változása végül soha nem jött el. A Segwayek eredeti ára 5000 dollárról (mai árfolyamon 1 553 705 forint) indult, ami sok vásárlót elijesztett. Szintén problémás maga a használat is, ami nagy kihívás elé állította a vezetőjét. Az önegyensúlyozó eszközön csak bizonyos szögben szabad csak állni, ha azonban az egyensúly eltolódik, hatalmasakat lehet vele esni.

A balesetveszélyes használat miatt sok városban be is tiltották az eszközt.

Szomorú adalék, hogy Jim Heselden, aki 2009-ben vásárolta meg a vállalatot, maga is Segway-balesetben vesztette életét. Tíz hónappal azután, hogy tulajdonos lett, járműjével lezuhant egy szikláról.

fotó: Jan Paweł Bochen

A hibák mindig megbocsáthatók, ha van elég bátorságod, hogy beismerd őket.