Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Egy jó hír a távoktatás káoszában: villámgyorsan hivatalos angol tankönyv lett a digitális Bookr Class

Az Oktatási Hivatal határozat formájában tankönyvvé nyilvánította a Bookr Classt, a BookR Kids angol nyelvtanulást segítő programját. Jelenleg ez az egyetlen hivatalos, teljesen online tananyag a magyar tankönyvjegyzékben. Az engedély 2025. augusztus 31-ig szól.

A hírt Horváth Dorka, a Bookr Kids Kft. alapítója tette közzé Linkedin-profilján.

Hozzátette azt is:

„Nem kapok levegőt a boldogságtól!”

Horváth Dorka mesetablettel – digitalizált mesékkel és egy hozzá gyártott tablettel – kezdte a vállalkozását, négy évvel ezelőtt a Forbes 30 sikeres magyar 30 alatt listáján is rajta volt. A mesék után digitális pedagógiai módszert fejlesztettek Bookr Suli néven: az interaktív animált könyvek és a hozzá tartozó tanári adminfelület elsősorban az általános iskola 1-6. osztályában tanulók (magyar) szövegértését segíti, miközben fejleszti digitális kompetenciájukat.

A Bookr Class viszont kifejezetten az angoltanulást és tanítást segíti, úgy fejlesztették, hogy illeszkedjen a hivatalos idegen nyelvi kerettantervhez.

Vállalkozásukra üzleti szempontból is többen felfigyeltek már évekkel ezelőtt, Balogh Péter (a Baconsult alapítója) például 2016 óta befektetőjük.

Horváth Dorka és Karányi Dani, a BOOKR Kids alapítói.

Elsők között léptek

Dorkáék az elsők között léptek, amikor a koronavírus Magyarországra is betört, és ingyenessé tették az egyébként fizetős alkalmazásaikat. A rendkívüli időszak átvészelésére kidolgoztak a magyartanároknak egy könnyen implementálható megoldást. Könyvtárukban több mint 100 ajánlott és kötelező olvasmány található, nagyrészt lefedik a NAT ajánlásait. A könyvek végén szövegértési- és különböző kompetencia fejlesztő feladatok vannak, a hozzájuk érkezett visszajelzések alapján most ezt is sokan használják.

Ezzel párhuzamosan a Bookr Class akkreditációját is időben beadták (magát az előkészítést már jóval korábban megkezdték, hiszen ez egy meglehetősen bonyolult eljárás), ennek az eredménye az Oktatási Hivatal friss határozata. Utóbbi egyébként azt is mutatja, hogy rendkívüli helyzetben az Oktatási Hivatal is képes a gyors és rugalmas alkalmazkodásra (alap esetben egy ilyen procedúra átfutási ideje több hónap is tud lenni).


 

"Ma sem lovagolhatsz a Bécsi úton. Ha lovagolni akarsz, kimész a városon kívülre. Ez lesz az autóvezetéssel is."

Debreczeni Gergely, AImovtive, vezető kutató