Üzlet

Egy hónap alatt 700-nál is több építőipari céget alapítottak Magyarországon

Forbes
2021. március 24. 3 perc olvasás

A kormányzati felújítási program cégalapítási cunamit hozott.

2021 februárjában 738 építőipari cégalapítás történt. Ez a szám még a 2000-es évek építőipari cégalapítási hullámain is messze túltesz – áll az Opten céginformációs szolgáltató Forbes.hu-hoz eljuttatott közleményében.

 „Voltak arra utaló jelek, hogy a cégalapítási értékek magasan lesznek az ágazatban 2021-ben is, de a februári cégalapítási érték ezekkel együtt is igen komoly meglepetésnek számít” – mondja Pertics Richárd, az Opten elemzője.

A most februári érték messze meghaladja az előző évek szintén magas cégalapítási értékeit is, de még az eddigi rekorder 2008-as havi cégalapítási átlagot is több mint 40 százalékkal felülmúlja.

Az alapítási hullámnak több oka van: egyrészt az ágazat folyamatosan növekvő cégbejegyzési számokat produkál évek óta, másrészt a koronavírus-járvány hatására sok új vállalkozó kényszerült erre pályára, harmadrészt a kormányzati ösztönzőprogramok a fehéredés irányába tolják a szektort.

Az építőipar is megsínylette a járvány miatti gazdasági visszaesést, de a 2020 májusi mélypont óta folyamatosan növekedőben van az ágazat termelése. A 2021 januári termelés 11 százalékkal meghaladja a 2020 januári, azaz a koronavírus előtti időszakot is. Igaz – teszi hozzá az Opten közleménye – a tavaly januári alap nem nevezhető magasnak.

Kevesebben vesznek fel lakáshitelt, mint egy éve, de aki felveszi, az biztosra megy

A februári cégalapítási érték vélhetően azért is lett ilyen magas, mert sok építőipari vállalkozó év elején szembesült csak azzal, milyen feltételekkel tud erre az új termelési hullámra becsatlakozni. A kormányzati felújításösztönző-program adminisztrációs, számlaadási kötelezettségei miatt fehéredés irányába indít olyan kivitelezőket is, akik eddig nem feltétlen rendelkeztek saját vállalkozással.

Ugyanakkor az Opten szerint kérdéses, hogy a most piacra lépők hosszú távon talpon tudnak-e maradni.

A koronavírus-járvány felfutó harmadik hulláma mellett egy eselteges elhúzódó válsághelyzet visszafoghatja a beruházásokat.

A cégalapítási kedv megnövekedése ellenére az Opten azt írja, nem kifejezetten pozitív az ágazat hangulata, de más európai országokéhoz képest még mindig bizakodóbbak a hazai vállalkozók.

Építkezés. Fotó: Újház Centrum

Fotó: Újház Centrum

Közleményükben hozzáteszik, a több mint 700 cégalapítás mellett 170 megszüntetési eljárás zárult le nemrégiben. Az alacsony szám elsősorban a járvány miatt megszüntetett kényszertörlések szüneteltetésének tudható be. Januárban a végelszámolások kérése is felfutóban volt, ez a szám februárra az átlagosnak számító ötvenet ütötte meg. Végrehajtás pedig 748 esetben indult.

Jelenleg 58 ezer bejegyzett vállalkozás működik az építőiparban. Ha a mostani trendek folytatódnak, 2021 végére a tíz évvel ezelőtti csúcsra, 61 ezerre is felkúszhat ez a szám.

Borítókép: Globtrotter19 / Wikimedia