Fotó: Fotó: Vladimir Fedotov // Unsplash
rövid hír

Az egészségügyi szakdolgozók fele felmondana

Forbes
2021. június 15. 2 perc olvasás

A Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) frissen lezárt felmérése alapján a szakdolgozók 48 százaléka tervez felmondani, amint megszűnik a felmondási tilalom.

Az 1200 válaszadó közül a legtöbben az alacsonyt bért jelölték meg fő okként, amiért otthagynák a munkahelyüket. 2021. június 15-től, vagyis mától van erre lehetőségük, mert  megszűnt az a tavaly november óta hatályban lévő jogszabály, amely azt tiltotta, hogy az egészségügyi dolgozók veszélyhelyzet ideje alatt felmondjanak – írja a Népszava.

Az egészségügyi dolgozóknak az elmúlt nyolc hónapban egyszer volt lehetőségük felmondani, az egészségügyi szolgálati jogviszony márciusi bevezetésekor.

Ekkor ötezren éltek a lehetőséggel.

Sokakat az tarthatott vissza, hogy a járványhelyzet miatti extra túlterheltség miatt nem szerették volna még nehezebb helyzetbe hozni a kollégáikat és a betegeket.

Sokan a pályát is elhagynák

A FESZ felmérése szerint a távozásukat tervezők kevesebb mint a fele maradna csak az egészségügyben. Ők más állami vagy magánintézményben vagy külföldön keresnének új munkalehetőséget.

A válaszadók harmada még bizonytalan, hogy maradjon-e, csupán alig hatoduk tartana ki a jelenlegi pozíciója és munkahelye mellett.

Soós Adrianna, a FESZ elnöke szerint „az elmúlt hónapokban a szakszervezetet is sokan keresték, hogy szeretnének munkahelyet változtatni, hogyan lehetne elhagyni az ágazatot.” 

Az alacsony bérek mellett az új szolgálati jogviszony bevezetését említették fő okként.

Fotó: Vladimir Fedotov // Unsplash