Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Magyar startup lépett előre nagyot a mesterséges intelligencia rák elleni alkalmazásában

Sikerült megtalálni azt a módszert, amivel a mesterséges intelligencia felhasználható a terápiás döntések javításához a rákos betegek gyógyításában. Az Oncompass magyar egészségügyi startup dr. Peták István vezetésével egy olyan módszert fejlesztett ki, ami a beteg daganatában található egyedi génhibák alapján segíti az orvost a gyógyszer kiválasztásában.

A módszerről most a rangos Nature tudományos folyóiratcsalád NPJ (Nature Partner Journal) Precision Oncology kiadványában jelent meg publikáció, amelyet Dr. Peták István rákkutató, az Oncompass vezetője jegyez első szerzőként, és ami megnyitja az utat az előtt, hogy mások is használják az eljárást.

A Forbes.hu-nak is eljuttatott közlemény szerint a friss publikációval „az emberiség hasznosítani tudja a kutatásaink eredményét a rák elleni harcban. Nyilvánossá tettük az eljárás mikéntjét.

Ez a versenytársainkat is inspirálja majd, de az orvostudományban a gazdasági szempontok mindig másodlagosak, az etikus magatartás, ha egymást segítve versenyzünk

abban, ki tud legjobban segíteni a daganatos betegeknek”, mondta Peták István. Az Oncompass már számos rangos díjat nyert fejlesztésével.

Az eljárás 25 év kutatómunka eredménye. Fotó: Peták Lelle

Az 50 éves Peták István szerint fontos mérföldkő a mostani, mert „huszonöt év kutatómunka eredménye és Dr. Schwab Richárd kollégámmal 18 éve alapított biotechnológiai cég munkatársainak sok éves munkája van benne”.

Nem mindenkinek, de sokaknak tudnak segíteni

Az Oncompass módszere a beteg daganatában található egyedi génhibák alapján segíti az orvost a gyógyszer kiválasztásában.

Ez még nem jelenti azt, hogy a módszerrel meg lehet gyógyítani minden daganatos beteget, mert ennek még sok akadálya van. Legfőképpen az, hogy a legtöbb génhibára még nem elérhető célzott gyógyszer és magát a módszert is tovább kell fejleszteni, de bíznak benne, hogy a gyógyszerfejlesztéseket is fel tudják gyorsítani.

Peták István szerint a most megjelent cikkel egy egészen új kutatási irányt nyitnak, amit reményeik szerint sok tudós, orvos fog követni szerte a világon, ami javítja a daganatos betegek kezelésének hatékonyságát.

Magyarországon is elérhető

Az Oncompass Medicine egy olyan kezelési, orvosbiológiai-matematikai, számítási módszert fejlesztett ki, amelynek az eredménye egy regisztrált orvosi szoftver. Ez az új, speciális számítási módszer arra irányul, hogy a daganatos betegek kezelésekor az orvost segítse kiválasztani a legmegfelelőbb célzott kezelést,

milyen biológiai és matematikai törvényszerűséget követve kell kikövetkeztetni, hogy melyik célzott gyógyszer lesz a leghatékonyabb a rákos betegnek.

A módszer Magyarországon is elérhető.

Rákellenes vakcinán dolgozik Karikó Katalin

Borítókép: dr. Peták István, fotó: Peták Lelle

Oszd meg!