Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Megrohamozták a magyar párok a csehországi és szlovákiai meddőségi klinikákat

Egyre több magyar pár keres fel külföldi meddőségi klinikákat, amióta a kormány egy nyáron elfogadott törvénnyel gyakorlatilag betiltotta a hazai magánintézetek működését.

A jelenségre a hvg.hu hívta fel a figyelmet. Mint írják, a külföldi centrumok már készülnek a rohamra: a legtöbb helyen bővítik a magyarul beszélő személyzetet, máshol a marketing-költségvetést is átszabják.

Orvosok szerint a magyar párok most már nemcsak az itthon elérhetetlen eljárások miatt lépik át a határt, nagyon sokan azt sem akarják, hogy nekik vagy embrióiknak bármi közük legyen az állami rendszerhez.

A nyári kormánydöntés ugyan csak 2022. július 1-jétől lép érvénybe, a hatását azonban jóval korábban érezteti, hiszen az érintett klinikákon már idén szeptember 30-tól sem lehet új beavatkozásokat kezdeni. 

Így fogjuk az életet kicsikarni az élettől – a család jövője a Forbes Nextben

Eddig is sokan mentek, a fő célállomás Csehország

A cikk szerint jelenleg három lombikkezelést végző magánintézmény van az országban: a TritonLife Róbert Magánkórház, a Reprosys Kft. és a Versys Clinics. Rajtuk kívül több intézmény is létezik, amely IVF kezelést (in vitro fertilizációt) nem, inszeminációt viszont végez. (Az IVF hagyományosan a lombikkezelést takarja, az inszeminációnál ezzel szemben mesterséges megtermékenyítés nem történik, az eljárásban a férfi spermáját tüszőrepedés után fecskendezik a nő méhébe.)

 

Brina Blum / Unsplash
A gyermekáldás reményében sokan mennek inkább külföldi klinikákra. Forrás: Brina Blum // Unsplash

Magyarországon az állami fenntartású meddőségi intézetekben nemcsak a kezelés, hanem a szükséges gyógyszerek is ingyenesek, ami nagy előnyt jelent, és hatalmas segítség a pároknak. Ezzel szemben

a magánintézetekben jelentősebb összegeket kell fizetni az ellátásért, mégis évente több százan döntenek úgy, hogy nem akarnak belépni az állami rendszerbe. Ennek oka lehet az állami intézetek hosszú várólistája, a személytelen ellátás,

de akár az is, hogy a magánklinikákon többféle kezelés elérhető. A magánellátást választják azok is, akik már kimerítették az öt próbálkozást, amit a magyar társadalombiztosítás finanszíroz. Ma már a magánklinikák potenciális ügyfelei közül is egyre többen döntenek úgy, hogy nem kérnek a bizonytalan magyarországi viszonyokból, hanem inkább külföldön keresnek maguknak olyan helyet, ahol nemcsak kiszámíthatóbbak a törvényi keretek, hanem engedékenyebbek is. Ez nem újdonság, Magyarországról eddig is nagyon sokan kerestek fel külföldi klinikákat, az ő célállomásuk a leggyakrabban Csehország vagy Szlovákia.

Egy, a lapnak nyilatkozó orvos szerint „a magyar kollégák sokszor küzdenek azzal, hogy a törvényi helyzet miatt már nem tudnak többet segíteni a pároknak, ilyenkor ők is külföldi intézetekhez irányítják a pácienseiket”.

Új magánkórház nyílik Nyugat-Magyarországon, még négy vidéki nyitás a csőben – látványtervek is vannak

Borítókép: Facebook // Rambamhospital


Oszd meg!