Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Egész Budapesten bedurrantja az 5G-t a Vodafone

Év végére 200 új 5G-állomást nyit Budapesten a Vodafone, a BME-vel is együttműködésre lép.

Saját készletéből 40 megaherznyi 5G-frekvenciát ad a Vodafone Magyarország a Budapesti Műszaki-és Gazdaságtudományi Egyetemnek (BME), hogy megfelelő innovációs környezetben kutathassa és fejleszthesse a kísérleti 5G-hálózatokat – jelenteteték be tegnap a felek.

A frekvencia a Szabadság hídtól a Rákóczi hídíg érve lefedi a campus teljes területét. Az egyetem a beltéri kísérleti 5G hálózatának működtetéséhez, és az ennek keretében létrejövő innovációs 5G laboratórium létrehozásához használja majd. Charaf Hassan, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának (VIK) dékánja elmondta a sajtótájékoztatón, hogy „ez nem adomány, hanem egy win-win szituáció, mert a BME kutatásai a rádiótól a szolgáltatásig lefedik majd a folyamatot.” A rádióterv már kész van, amihez együttműködő partnerük, a Nokia Magyarország elindította a szükséges beszerzéseket is.

A fejlesztésnek köszönhetően szinte minden tudományterületen bővülnek a BME lehetőségei, amiből számos iparág is profitálhat majd a távközléstől az agráriumig. 

2020 áprilisában a meglévő 3500 MHz frekvenciája mellé a Vodafone Magyarország további frekvenciákat szerzett 5G mobilszolgáltatásai számára a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság frekvencia aukcióján, ezzel pedig megkezdődött a szolgáltató 5G hálózatának szigetszerű kiépítése.

A Vodafone év végéig közel 200 bázisállomáson kapcsolja fel az 5G-t,

így a főváros szinte teljes területén elérhetővé válik a kültéri 5G lakossági szolgáltatása.

Budapest belvárosa. Fotó: Ivan Akimenko / Unsplash


 

Megtanulhatsz néhány vállalkozói készséget, de a vállalkozói attitűdöt nem lehet megtanulni.