Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ebben a pesti étkezdében már ehető a tányér is

Egyedi, ehető tányérokkal és komposztálható dobozzal villantott egy belvárosi bisztró.

Van egy jópofa népmese Mátyás királyról. A történet szerint Kecskemét környékén élt egy Gergő nevű juhász, akinek annyi esze volt, hogy még a királyi udvarban is híre ment. Mátyás király magához hívatta, és mindenféle furcsa helyzetek elé állította, hogy lássa, vajon ki tudja-e magát vágni belőle a juhász. Az egyik ilyen az volt, amikor a vacsorához a leves mellé nem hozatott neki kanalat, de folyamatosan cukkolta, hogy „huncut az, aki a levesét meg nem eszi!” (az asztal körül ott ültek a nemesek is). Gergő juhász nem volt szívbajos gyerek, fogta az egyik kenyeret, lehasította a csücskét, és azzal kikanalazta a levest, aztán megette a rögtönzött kanalat is, majd fonákból visszaszólt, hogy „huncut az, aki a kanalát meg nem eszi!”.

Jó hír, hogy 500 év nem telt el hiába, ma már a tányérunkat is megehetjük.

„Egy Balatonátúszással indult. A program után este a parton azt vettük észre, hogy zsákszámra állnak a műanyag tányérok és evőeszközök a szemetesekben. Eldöntöttem, hogy ezen változtatni akarok!”- kezdte egy határozott kijelentéssel a Bistro no waste tulajdonosa, Keve Zsuzsa. Elszántsága valószínűleg az élsportolói múltjából adódik ( a Vasasnál vívott), az új dolgok iránti lelkesedésére pedig jó példa, hogy ő volt az első Magyarországon, aki behozta a halpedikűrt (bocsánat, halszépészetet). Most a Ráday utcában nyitott egy bisztrót az ökotudatosság jegyében, ahol a vendég az étel mellett a tányérját is megeheti.

keve_01

Keve Zsuzsa – egyelőre csak a pohárkérdést nem tudták megoldani. Fotók: The Orbital Strangers Project

Tényleg bajban van az, aki szeretné az étkezést úgy megoldani, hogy azzal nem visz be három gyomrost a bolygónak – a legtöbb helyen a tálcán van egy papír, amire kerül egy szalvéta, amire három darab műanyag evőeszköz, egy műanyag pohár vagy flakon, némi csomagolóanyag, egy kis kuponfüzet, plusz blokk, és a végén – Földanya lemondó sóhajával a fülünkben – bevágjuk a kukába a maradékot. (Sok kicsi sokra megy: a KSH szerint Budapesten 2014-ben 380 ezer tonna hulladékot termelt a lakosság.)

Ha nem muszáj, a blokkot sem nyomtatják ki

Zsuzsa bisztrójában nincs se mikró, se olaj, se túl sok hely. A speciális konyhai eszközök, mint például a pároló-sütő, úgy vannak kialakítva, hogy a létező legegészségesebb módon készítse el az ételt – a pároló a szagokat pedig egyenesen a csatornába vezeti, így a ház lakói sem panaszkodhatnak. A beruházás összegét nem árulta el, de úgy kalkulál, hogy 1-2 éven belül megtérül a bisztróba forgatott pénz. “Az elején készítettem egy költségtervet, hogy nagyjából mennyiből fogom tudni kinyitni az ajtót…na ennek a duplája lett a vége!” – a bisztró kapós helyen, a Ráday utca 24. alatt van, ahol jellemzően fürtökben lógnak az erasmusos diákok és a turisták.

Mindent biopiacról vagy egyenesen a gazdáktól szerez be, de persze az igazi nagy dobás az, hogy a tányérok fogyaszthatóak. Ezeket nem ő készíti, a búzakorpa és víz keverékéből sajtolt tányérokat külföldön csinálják, 3 méretben készülnek. A tányérok órákig bírják a meleget, le lehet fagyasztani, sőt, még a sütőbe is be lehet tenni őket.  A pultban a kártyás terminálon meg lehet adni az e-mail címet, és akkor a blokkot sem nyomtatja ki a rendszer. „Egy nap nagyjából négy liter szemetünk keletkezik, ez is főleg azért, mert csak konyhakész alapanyagokból dolgozhatunk, és azokat becsomagolják. Volt Budaörsön egy bolt, ahol lehetett csomagolásmentesen vásárolni, de ők bezártak”- mondja Zsuzsa.

keve_03

Sütőbe is berakhatjuk a tányért.

A cél az, hogy a vállalkozást bejuttassa a rendezvénypiacra. „Egy 300 fős rendezvényt még ki tudunk szolgálni. Régen vendéglátóztam, nagyon sok kapcsolatom van onnan, úgyhogy igazából bármikor meg tudom oldani” – valóban kelleni fognak a kapcsolatok, Zsuzsán kívül egy séf, Kovács Petra dolgozik csak a cégben.

A bisztróban napi menü, kávé, tea és sütemény kapható (3 fogás 1190, 2 fogás 990 Ft) – elvitelre is, a doboz szintén komposztálható.

Egyedül a pohárkérdést nem sikerült még megoldani, úgyhogy a legkevésbé szennyező megoldást választották – az üvegpoharat.

Varga Judit, a Felelős Gasztrohős igazgatója a Forbes.hu-nak elmondta: ilyen jellegű kezdeményezést (működő verzióban) eddig csak Angliában látott. „A Kolbice-nak van itthon hasonló, ehető tölcsére, de ott az étel része maga a tartó, nem pedig külön funkcionáló tányér.”

Cégtábla
Cégnév: Garraspa Kft
Alkalmazottak száma: 2 fő
Helyszín: Ráday u. 24/a

Oszd meg!