Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

E-szemét: Magyarországon még egészen jó a helyzet

Egy újrahasznosítással foglalkozó cég megnézte, hogy Európában mennyi elektronikai hulladékot termelnek a háztartások. Egy átlagos magyar háztartás havonta körülbelül 3 kilónyi e-szemetet dob ki.

Egy idén nyáron közzétett felmérés alapján 2019-ben világszerte 53,6 millió tonnányi elektromos hulladék halmozódott fel. Ez öt év alatt 21 százalékos növekedést jelent. A Clear It Waste újrahasznosítással foglalkozó brit cég az ENSZ és a Global E-Waste Statistics Partnership nevű szervezet adataira támaszkodva most azt vizsgálta a jelenséget – írja a Hvg.hu.

Egy átlagos magyar háztartás havonta körülbelül 3 kilónyi e-szemetet dob ki.

A vizsgált 39 ország közül Norvégia termeli a legtöbb e-hulladékot. Itt a háztartások évente átlagosan 57 kilogrammnyi elektronikus műszert dobnak ki. A második helyre az Egyesült Királyság került 55 kilogrammal. Harmadik helyen Írország végzett, itt évente átlagosan 52,4 kilogramm kütyüt dobnak ki háztartásonként.

Ennyire vagyunk képben

A felmérésben arra is kíváncsiak voltak, mennyire vagyunk képben az elektronikai hulladékok terén. A magyar válaszadók 63 százalékuk tudja, mi az az e-hulladék, és 28 százaléka van tisztában azzal, milyen súlyos problémát jelent az elektronikai hulladék.

80 százalékuk szerint a kormánynak és a különböző szervezeteknek jobban kellene edukálniuk a lakosságot a témában. A válaszadók 35 százaléka tudja, hogy kell kezelni ezt a hulladékot.

Kép: Robin Glauser // Unsplash

Okosnak és bölcsnek lenni két különböző dolog.